Sjevernokorejski projektil letio najdalje do sada: ‘Opasno i nesmotreno’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2022. u 14:27
Foto: Pixabay

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol ocijenio je da je test “nesmotren” i naglasio da će izazvati odlučan odgovor njegove zemlje, njezinih saveznika i međunarodne zajednice.

Sjeverna Koreja testirala je u utorak balistički projektil koji je letio najdalje do sada, preletjevši Japan prvi put nakon pet godina, zbog čega su Japanci bili upozoreni da se sklone.

Taj sjevernokorejski projektil prvi je imao takvu putanju od 2017. i letio je po procjenama 4600 kilometara što je najveća udaljenost koju je preletio neki sjevernokorejski projektil, koje se obično lansira visoko u svemir kako ne bi letjeli preko susjednih zemalja.

Američki i južnokorejski ratni zrakoplovi zbog toga su vježbali bombardiranje mete u Žutom moru, a Japan je upozorio građane da se sklone i obustavio neke vlakove dok je projektil prelijetao sjever zemlje. Projektil je pao u Tihi ocean.

Riječ je o novom ciklusu demonstracije sile u regiji. Američki nosač zrakoplova posjetio je 23. rujna luku u Južnoj Koreji prvi put od 2018., a Sjeverna Koreja izvela je pet lansiranja u zadnjih deset dana.

Održane su i zajedničke vojne vježbe SAD-a, Južne Koreje i Japana, a regiju je posjetila i američka potpredsjednica Kamala Harris. Harris je posjetila demilitariziranu zonu koja razdvaja dvije Koreje te optužila Sjevernu Koreju da potkopava sigurnost.

Japan je objavio da nije poduzeo ništa kako bi srušio projektil, no japanski ministar obrane rekao je da ne isključuje nijednu opciju.

SAD je oštro osudio novo sjevernokorejsko testiranje opisavši ga kao “opasno i nesmotreno”.

“Taj potez je destabilizirajući i pokazuje da Sjeverna Koreja besramno ne mari za rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodne sigurnosne norme”, komentirala je u priopćenju glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson.

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je telefonom s južnokorejskim i japanskim kolegom i “snažno osudio” testiranje.

Dužnosnici u Tokiju i Seulu rekli su da je projektil preletio 4500 do 4600 kilometara s najvišom visinom od oko 1000 kilometara.

Južnokorejski združeni stožer objavio je kako izgleda da je to bio balistički projektil srednjeg dometa i da je lansiran iz sjevernokorejske provincije Jagang.

Sjeverna Koreja je ondje izvela nekoliko zadnjih testiranja uključujući više projektila za koje tvrdi da su bili “hipersonični”.

Po prvim informacijama mogla bi biti riječ o projektilu Hwasong-12 IRBM, koji je Sjeverna Koreja predstavila 2017. kao dio plana za napad na američke vojne baze na Guamu, rekao je Kim Dong-yup, bivši južnokorejski mornarički časnik koji predaje na Sveučilištu Kyungnam.

Hwasong-12 je bio testiran 2017. kada je također preletio Japan. Bio je lansiran iz Jaganga u siječnju.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol ocijenio je da je test “nesmotren” i naglasio da će izazvati odlučan odgovor njegove zemlje, njezinih saveznika i međunarodne zajednice.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je potez Sjeverne Koreje “barbarski”.

Lansiranje preko Japana “nije produktivan put prema naprijed”, ali Washington je i dalje otvoren za razgovore, rekao je Daniel Kritenbrink, najviši američki diplomat za istočnu Aziju, tijekom online događaja u organizaciji Instituta za Korejsko-američke studije.

Južnokorejski ministar obrane Lee Jong-sup rekao je u parlamentu da je Sjeverna Koreja dovršila pripreme za nuklearni test. Rekao je da je teško predvidjeti kada će izvesti svoj sedmi nuklearni test, no zastupnici upoznati s obavještajnim izvješćima rekli su da bi se to moglo dogoditi u razdoblju između kongresa Kineske komunističke partije ovaj mjesec i američkih međuizbora u studenom.

Kritenbrink je rekao da se za takav nuklearni test “vjerojatno čeka politička odluka”, upozorivši da bi takav “opasan” potez bio “ozbiljna eskalacija koja bi ozbiljno ugrozila regionalnu i međunarodnu stabilnost i sigurnost”.

Komentirajte prvi

New Report

Close