Šef Googlea pozvao na reguliranje umjetne inteligencije

Autor: Bernard Ivezić , 21. siječanj 2020. u 21:59
Foto: Reuters

Sundar Pichai smatra kako treba osigurati da se tehnologija koristi za opće dobro i da je dostupna svima.

Alphabet, kompanija koja većinu prihoda zarađuje korištenjem umjetne inteligencije u oglašavanju na internetu i koja razvija neke od najraširenijih AI tehnologija na svijetu, uključujući one ugrađene u Android mobitele, pozvala je SAD i EU da reguliraju AI te da se u tome usklade. Alphabetov izvršni direktor Sundar Pichai objavio je komentar u Financial Timesu u kojem piše da nije upitno treba li AI regulirati već isključivo kako tome pristupiti.

“Kompanije poput naše ne mogu samo razvijati nove, obećavajuće tehnologije i prepustiti tržištu da odlučuje kako će se one koristiti nego je temeljno za nas da osiguramo da se tehnologije koje smo razvili koriste za dobro i da su dostupne svima”, napisao je Pichai. SAD i Europska unija već pripremaju regulaciju umjetne inteligencije. I dok SAD predlaže meki pristup, EU razmatra mogućnost da zabrani korištenje tehnologije prepoznavanja lice, koja temelji na AI-ju, na idućih pet godina kako bi zakonodavac uspio uhvatiti korak s napretkom i primjenama te tehnologije.

EU je tim smjerom krenuo nakon što je Kina demonstrirala kako se tehnologija prepoznavanja lica, uparena s pristupom svim kamerama u javnom i privatnom prostoru u Kini može koristiti ne samo za potragu za kriminalcima već i za potpuno praćenje kretanja i ponašanja svojih građana. Sundar Pichai zabrinut je što su SAD i EU krenule u regulaciji AI-ja u različitim smjerovima. Sve velike kompanije razvijaju vlastitu ponudu AI tehnologija.

Komentirajte prvi

New Report

Close