Saudijska Arabija žali što se našla na crnoj listi EU

Autor: HINA, Poslovni.hr, Reuters , 14. veljača 2019. u 10:37
Foto: Getty Images

Saudijska Arabija je izrazila žaljenje zbog odluke Europske komisije kojom je stavljena na crnu listu zemalja za koje se smatra da predstavljaju prijetnju.

Saudijska Arabija stavljena je na crnu listu zemalja zbog slabih kontrola protiv financiranja terorizma i pranja novca, objavio je Reuters prenoseći i priopćenje Saudijske tiskovne agencije.

"Posvećenost Saudijske Arabije borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma strateški je prioritet i mi ćemo nastaviti razvijati i poboljšavati regulatorne i zakonodavne okvire kako bismo postigli taj cilj", izjavio je ministar financija Saudijske Arabije Mohammed al-Jadaan.

Novih sedam zemalja

Podsjetimo, Europska komisija je u srijedu predložila da se sedam novih zemalja uvrsti na crnu listu Europske unije jer se procijenilo da se one dovoljno ne bore protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Ta inicijativa europskog izvršnog tijela koja dolazi u prilikama pojačane diplomatske napetosti s Ryadom, treba još dobiti odobrenje Europskog parlamenta i zemalja EU.

Ako se prihvati Komisijin prijedlog o uvrštavanju novih "visokorizičnih" zemalja, među kojima su Saudijska Arabija i Panama, "crna lista" EU-a će ubuduće imati 23 imena. Na listi su otprije Iran, Irak, Pakistan, Etiopija i Sjeverna Koreja.

Pojačana kontrola

To što je neka zemlja na tom popisu ne znači da će joj se uvesti sankcije, ali se obvezuju europske banke na pojačanu kontrolu financijskih operacija u kojoj sudjeluju klijenti ili financijske ustanove tih zemalja.

"Uveli smo najstroža pravila u svijetu što se tiče suzbijanja pranja novca", istaknula je europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

"No moramo paziti da prljav novac iz drugih zemalja ne uđe u naš financijski sustav", dodala je na tiskovnoj konferenciji u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

"Prljavi novac je generator organiziranog kriminala i terorizma", nastavila je Jourova, pozivajući zemlje na crnoj listi da "što prije uklone svoje nedostatke".

Komentirajte prvi

New Report

Close