Samsung s najvišom dobiti od 2017., tržište očekivalo više

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2022. u 22:00
Operativna dobit južnokorejskog diva dosegla je 11,5 milijardi dolara/Reuters

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca operativna dobit skočila je 52 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 13.8 bilijuna wona (11,5 milijardi dolara).

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics preliminarno je u petak izvijestio da je četvrto tromjesečje zaključio s najvećom operativnom dobiti u četiri godine zahvaljajujući potražnji za memorijskim čipovima i višim maržama.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca operativna dobit skočila je 52 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 13.8 bilijuna wona (11,5 milijardi dolara), najvišu razinu od četvrtog tromjesečja 2017. godine, procjenjuju u Samsung Electronicsu.

Unatoč odličnom rezultatu, analitičari u anketi Refinitiva očekivali su još bolju profitabilnost od 15,2 bilijuna wona. U odnosu na prethodna tri mjeseca, rezultat za posljednje lanjsko tromjesečje smanjen je 12,8 posto, što analitičari pripisuju bonusima za radnike, troškovima prodaje u poslovanju s mobitelima i većim troškovima novih zaslona.

“Izgleda šokantno jer je objavljeni rezultat manji od očekivanja, ali ne mislim da je tako loše kako izgleda. Čini se da odražava različite troškove tijekom četvrtog kvartala”, komentirao je za Reuters Park Sung-soon, analitičar Cape Investment & Securitiesa.

Konsolidirani prihod uvećan je gotovo za četvrtinu u odnosu na kraj 2020. godine, na 76 bilijuna wona. Taj je podatak u skladu s očekivanjima tržišta. U odnosu na prethodno tromjesečje veći je za 2,7 posto. Kompletno poslovno izvješće bit će objavljeno krajem mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close