SAD i Kina jedini su ekonomski dobitnici u pandemiji

Autor: Tomislav Pili , 09. siječanj 2022. u 22:00
Globalni BDP je izbijanjem pandemije potonuo 9,7 posto u svega šest mjeseci/Shutterstock

Kina je svoj oporavak temeljila na proizvodnji, građevinarstvu i rudarstvu, dok je američko gospodarstvo poraslo na krilima financijskog i uslužnog sektora.

Dva najveća svjetska gospodarstva, američko i kinesko, najveći su “pandemijski pobjednici”, ako se pogleda koliko je vrijednost BDP-a uvećana u odnosu na predpandemijsku razinu 2019. godine.

Procjenjuje se da je vrijednost globalnog BDP-a prošle godine dosegla rekordnih 94 bilijuna dolara, a takav rezultat može se zahvaliti činjenici da su SAD i Kina lani nadmašile vrijednost BDP-a iz 2019. godine.

Kako piše Deutsche Welle, procjenjuje se da je kinesko gospodarstvo lani bilo 10,6 posto veće nego 2019., netom uoči izbijanja zaraze tada novom i nepoznatom vrstom koronavirusa u gradu Wuhanu.

Osjećaju se posljedice
Podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) pokazuju da je kineski BDP lani dosegnuo 15,66 bilijuna dolara, nasuprot 14,15 bilijuna dolara u 2019. godini. Tijekom dvogodišnjeg pandemijskog razdoblja američki je BDP uvećan za 2 posto te je krajem 2021. vrijedio 20,3 bilijuna dolara, procjenjuje OECD.

S druge strane, ostala vodeća svjetska gospodarstva ne mogu se pohvaliti takvim uspjehom. Upravo suprotno, i dalje osjećaju posljedice recesije izazvane pandemijom. Tako je japanski BDP od 4,45 bilijuna dolara gotovo 3 posto manji nego 2019. godine dok njemačko gospodarstvo i dalje zaostaje 2 posto.

Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva manja je 3,4 posto, no valja naglasiti kako je tamošnjim gospodarstvenicima, osim pandemije, uteg predstavljao i izlazak iz Europske unije.

Analitičari ocjenjuju kako japansko i njemačko gospodarstvo posebno teško podnose pandemijske poremećaje u opskrbnim lancima, posebice zbog značajnog udjela proizvodnje automobila u industriji.

Ipak, projekcije OECD-a govore da će se ove tri države do kraja ove godine ekonomski vratiti na razinu iz 2019. Još jednom “rastućem divu” – Indiji – nedostaje vrlo malo da zaliječi sve ekonomske rane nastale u pandemiji.

S očekivanim rastom BDP-a od 9,5 posto, indijsko gospodarstvo prošle je godine vrijedilo 2,71 bilijun dolara, svega 1 posto niže nego 2019. godine. Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će gospodarstvo te države ove godine ojačati dodatnih 8,5 posto.

Oporavak u 6 kvartala
Koliki je udarac svjetsko gospodarstvo proživjelo u pandemiji govori podatak da je globalni BDP potonuo 9,7 posto u svega šest mjeseci. No, na oporavak nije trebalo predugo čekati – za povratak na prijašnje razine te dostizanje rekordne vrijednosti globalnom gospodarstvu trebalo je šest tromjesečja.

Sadašnja vrijednost od 94 bilijuna dolara do kraja iduće godine trebala bi porasti za 10 posto, procjenjuje MMF. SAD i Kina bile su glavne lokomotive oporavka s obzirom da čine 35 posto svjetskog BDP-a.

Kina je svoj oporavak temeljila na proizvodnji, građevinarstvu i rudarstvu, dok je američko gospodarstvo poraslo na krilima financijskog, nekretninskog i uslužnog sektora. O snazi američkog gospodarstva dovoljno govori podatak da je BDP te države veći od gospodarstva 170 država svijeta.

K tome, švicarska ekonomistica Dina Pomeranz nedavno je na Twitteru objavila podatak da je gospodarstvo Francuske – države sa 65 milijuna stanovnika – po vrijednosti od 2,94 bilijuna dolara približno jednako BDP-u cijele Afrike gdje živi 1,3 milijarde ljudi.

Inače, titulu najbrže rastućeg gospodarstva u 2021. ponijela je Libija čiji je BDP zahvaljujući 50-postotnom rastu cijene nafte skočio nevjerojatnih 123,2 posto.

Nafta je uvećala i BDP južnoameričke države Gvajane za 20 posto koja je 2015. pronašla velike zalihe nafte pored obale Atlantika, a eksploatacija je započela prije dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close