Ruski plin i dalje u Europu pristiže u velikim količinama. Evo na koji način

Autor: Tomislav Pili , 01. prosinac 2022. u 07:00
Foto: Unsplash

Isporuke ukapljenog plina (LNG) iz Rusije za stari kontinent skočile u 2022. za 40 posto.

Ruski plin i dalje u velikim količinama pritječe u Europu, ali ne više plinovodima već LNG tankerima.

Kako navodi Financial Times pozivajući se na podatke Refinitiva, Europa je ove godine uvezla rekordne količine ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG), što pokazuje kako “stari kontinent” nije u potpunosti prekinuo svoju ovisnost o ruskom plinu, unatoč praktički prekinutom dotoku putem plinovoda.

Između siječnja i listopada uvoz LNG-a iz Rusije porastao je 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Konkretno, radi se o 17,8 milijardi prostornih metara plina, a najveći dio otišao je u Španjolsku, Francusku, Belgiju i Nizozemsku.

Ukapljeni plin iz Rusije čini 16 posto u ukupnom europskom uvozu LNG-a tijekom ove godine. Međutim, iako je tih gotovo 18 milijardi kubika tek djelić u odnosu na 62 milijarde prostornih metara koja je plinovodima došla iz Rusije, ipak pokazuje da je Europska unija i dalje izložena mogućnosti da predsjednik Vladimir Putin energiju iskoristi kao sredstvo političkog pritiska.

“Jednog dana Putin se može probuditi i reći ‘prekidamo isporuku LNG-a Europi’ što će ju prisiliti da kupuje još skuplji plin na spot tržištu”, ističe Anne-Sophie Corbeau, znanstvenica u Centru za globalnu energetsku politiku sveučilišta Columbia.

Dodaje kako Rusija može preusmjeriti tankere prema državama koje također osjećaju nestašicu plina, poput Bangladeša ili Pakistana, a po nižoj cijeni, kako bi dobila političku korist.

Isporuke ruskog plina nisu pod sankcijama, s obzirom na važnost tog energenta za dio europskih država. Međutim, Kremlj je postupnim smanjivanjem isporuka plinovodima prema Europi utjecao na poskupljenje plina i povećanje troškova života.

Protok kroz plinovod Yamal koji prolazi Poljskom zaustavljen je od svibnja, a Rusija je u ljeto bitno smanjila isporuke prema Njemačkoj Sjevernim tokom 1. Taj je plinovod kasnije oštećen u podvodnim eksplozijama, što dio europskih država ocjenjuje kao sabotažu.

Moskva je nedavno zaprijetila da će smanjiti isporuke Europi jedinim plinovodom koji još funkcionira, onaj preko Ukrajine. Prema podacima Bruegela, isporuka ruskog plina Europi putem plinovoda trenutno je 80 posto manja nego prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close