Rusija otvara Arktik privatnim energetskim tvrtkama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2013. u 09:01
Epa

Dosad su dopusnice za eksploataciju ruske kontinentalne ploče dobile samo ruske javne tvrtke, a to su zapravo samo Rosneft i Gazprom.

Ruska vlada spremna je dopustiti privatnim tvrtkama eksploataciju velikih izvora fosilnih goriva na Arktiku, ali ne i stranim kompanijama, rekao je u utorak zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič.

"Dogovorili smo se da javna poduzeća ostanu glavni igrači, ali također se mogu uključiti privatne tvrtke", izjavio je Dvorkovič te dodao "Kada je riječ o stranim tvrkama, promjena nema. One će moći sudjelovati samo kao tehnološki partneri (…) no ne mogu dobiti licencu za eksploataciju", prenosi agencija Ria-Novosti.

Dosad su dopusnice za eksploataciju ruske kontinentalne ploče dobile samo ruske javne tvrtke, a to su zapravo samo Rosneft i Gazprom. Privatne i strane tvrtke mogu za dva javna diva raditi samo kao partneri. Zadnjih su se mjeseci ruske tvrtke sporile oko eksploatacije te goleme nenastanjene zone od šest milijuna četvornih kilometara koja se prostire od Norveške do Aljaske.

Lukoil, prvi privatni proizvođač u Rusiji, izrazio je spremnost uložiti 2,7 milijardi dolara, objavljeno je u listopadu. No ruski tisak otkrio je da su javna poduzeća Rosneft i Gazprom prosvjedovala kod predsjednika Vladimira Putina zabrinuta mogućnošću da se dio kolača prepusti privatnicima. Sebi u prilog isticali su da je riječ o tehnološki i ekološki vrlo složenim projektima kojima su one dorasle. Prošli tjedan je ministar zadužen za prirodne izvore Sergej Donskoj predložio da se pristup Arktiku otvori i za privatne tvrtke, ali pod vrlo strogim uvjetima.

Rusija je drugi svjetski proizvođač nafte nakon Saudijske Arabije. Svoju je proizvodnju povećala više od 40 posto od početka 2000-ih godina. No, agencija za rejting Fitch objavila je kako očekuje da će Rusija "vjerojatno idućih godina dosegnuti vrhunac proizvodnje". Prema vladinim podacima, Rusija je proizvela 518 milijuna tona sirove nafte u 2012., što je oko 10,4 milijuna barela na dan i to je rekord nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Komentirajte prvi

New Report

Close