Rusija će prva imati cjepivo za koronavirus i to već za dva tjedna

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2020. u 11:02
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

“Ovo je poput trenutka kad je lansiran Sputnjik”, rekao je Kirill Dmitriev, šef ruskog državnog fonda za bogatstvo, koji financira istraživanja cjepiva, referirajući se na uspješno lansiranje prvog satelita na svijetu u svemir iz 1957. godine od strane Sovjetskog saveza. 

Rusija planira biti prva država na svijetu koja će odobriti cjepivo za koronavirus. Planiraju to učiniti u manje od dva tjedna unatoč zabrinutosti oko njegove sigurnosti, učinkovitosti i oko toga je li Rusija propustila odraditi neke esencijalne dijelove u njegovom razvoju, doznaje CNN.

Ruski dužnosnici rekli su CNN-u da rade na tome da cjepivo, koji je stvorio ruski institut Gamaleya, bude odobreno 10. kolovoza ili ranije, prenosi Index.

Bit će odobreno za javnu upotrebu s naglaskom na to da ga zdravstveni djelatnici dobiju prvi, kažu ruski dužnosnici američkom mediju.

“Ovo je poput trenutka kad je lansiran Sputnjik”, rekao je Kirill Dmitriev, šef ruskog državnog fonda za bogatstvo, koji financira istraživanja cjepiva, referirajući se na uspješno lansiranje prvog satelita na svijetu u svemir iz 1957. godine od strane Sovjetskog saveza.

“Amerikanci su bili iznenađeni kad su čuli zvuk Sputnjika. Isto je i s cjepivom. Rusija će ga imati prva”, dodao je.

No Rusija nije objavila nikakve znanstvene podatke o svom cjepivu i CNN ne može potvrditi njegovu sigurnost ili učinkovitost. Kritičari kažu da je država pogurala razvoj cjepiva nakon političkih pritisaka iz Kremlja koji želi predstaviti Rusiju kao globalnu znanstvenu silu.

Također postoji velika zabrinutost da je testiranje cjepiva na ljudima nepotpuno.

Nekolicina cjepiva trenutno je u fazi testiranja širom svijeta, a samo malen broj spada među one koji su se pokazali učinkovitima na velikom uzorku. Većina znanstvenika upozorava da je mnogo posla pred njima do odobrenja njihovih cjepiva.

Dok su neka svjetska cjepiva u trećoj fazi testiranja, ono rusko tek završava drugu fazu. Rusi je planiraju završiti do 3. kolovoza, a potom se upustiti u treću fazu testiranja paralelno s davanjem cjepiva zdravstvenim djelatnicima.
Ruski znanstvenici kažu da je cjepivo brzo razvijeno jer je ono modificirana verzija već postojećeg stvorenog za borbu protiv ostalih bolesti. Taj pristup preuzele su mnoge države i kompanije širom svijeta.

Moderna, čije cjepivo podržava američka vlada i koje je krenulo u treću fazu testiranja u ponedjeljak, izgradila je svoje cjepivo protiv koronavirusa na već postojećem cjepivu za MERS. I dok takav pristup ubrzava cijeli proces, američki i europski regulatori zahtijevaju potpune testove sigurnosti i učinkovitosti cjepiva.

Rusko ministarstvo obrane kaže da su ruski vojnici poslužili kao volonteri u testiranju cjepiva.

Alexander Ginsburg, direktor tog projekta, kazao je za CNN da se već cjepivo. Ruski dužnosnici kažu da se na cjepivu radi ubrzano zbog globalne pandemije i problema koje je u samoj Rusiji uzrokovao koronavirus. U Rusiji je od početka pandemije potvrđeno više od 800.000 slučajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close