Ruse zanima Telekom Slovenije, banke i zračna luka

Autor: Poslovni dnevnik , 31. srpanj 2013. u 17:58
Nikolaj Nikiforov i Karl Erjavec proširili suradnju

Vlada premijerke Alenke Bratušek traži investitore za tvrtke u kojima će se država rješavati većinskog udjela.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ruski ministar za veze i masovne komunikacije Nikolaj Nikiforov najavili su u ponedjeljak jačanje gospodarske suradnje između Slovenije i Rusije, te izrazili obostrani interes da ruske tvrtke sudjeluju u privatizaciji slovenskih tvrtki u vlasništvu države.

 

15tvrtki

prodat će vlada premijerke Alenke Bratušek

Slovenski ministar je dodao kako je uvjeren da će ruske tvrtke sudjelovati u privatizacije "barem jednog" od 15 slovenskih poduzeća koja su u većinskom vlasništvu države, a čiju je prodaju najavila vlada premijerke Alenke Bratušek, želeći privući strane investicije. Ruski investitori zanimaju se za program privatizacije u Sloveniji, potvrdio je Nikiforov, dodavši da s liste poduzeća za prodaju koju je objavila slovenska vlada poseban interes iskazuju za Telekom Slovenije, ali i za banke, te zračnu luku Ljubljana. Inače, Erjavec i Nikiforov vode mješovito rusko-slovensko povjerenstvo za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Novo, deseto zasjedanje povjerenstva održat će se ove godine u Moskvi.

U okviru suradnje dogovorene preko mješovite međuvladine komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju trenutno se odvija 37 važnih projekata koji su u različitoj fazi realizacije, rekao je Erjavec nakon sastanka u dvorcu Strmol kod Ljubljane. Postojećim projektima dodana je i gradnja tekstilne tvornice u Rusiji, a riječ je o projektu vrijednom 124 milijuna eura koji bi morao biti završen do kraja 2015., rekao je Erjavec.Rusija je za Sloveniju važan gospodarski strateški partner, rekao je Erjavec. Početkom godine robna razmjena između Slovenije i Rusije povećana za više od 20 posto, a za više od trećinu veći je prihod slovenskog turizma od ruskih gostiju u odnosu na lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close