‘Rock zvijezda’ nastupa u Svjetskoj banci

Autor: Sergej Novosel Vučković , 19. srpanj 2016. u 15:09
Romer je profesor u NY/Reuters

Novi glavni ekonomist smatra da nerazvijeni moraju poticati znanje.

Njujorški profesor Paul Romer (60) postaje novi glavni ekonomist Svjetske banke, nakon Indijca Kaushika Basua (64), koji s 31. srpnjem ide u mirovinu, pišu svjetski poslovni mediji, ističući da Romer, doktor ekonomskih znanosti i predavač na New York Universityju, na čelo ove globalne razvojne financijske institucije dolazi u vrijeme usporavanja rasta, rasta duga i niskih cijena roba s kojima se suočavaju najsiromašnije zemlje.

Nije baš ugodno, ali je istodobno i profesionalni izazov, budući da Romer slovi za "rock zvijezdu u ekonomskim krugovima", piše Wall Street Journal.  Novi glavni ekonomist smatra da su ulaganje u ljudski kapital, ideje i tehnologije glavni pokretači gospodarskoga rasta, po čemu zastupa tzv. endogene teorije rasta, navodi Fortune.

"Uobičajeno objašnjenje zašto su neke zemlje trajno siromašne je da nemaju prirodnih resursa ili dobara koja bi stvarala kapital, no zapravo im nedostaju ideje, a ne materijalna dobra zbog kojih ostaju nerazvijene" jedna je od Romerovih teza.  Druga, da "gospodarski rast ne izvire iz čestog kuhanja, već iz boljih recepata i inovacija, a novi recepti generiraju više vrijednosti iz sirovine" mogla bi se svidjeti i šefu Svjetske banke Jim Yong Kimu, koji se, kao i Romer, zalaže da nerazvijeni trebaju ulagati u obrazovanje i poticati inicijative građana da usvajaju ideje iz ostatka svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close