Revolut, MasterCard, TransferWise i Skrill znaju se nositi s koronavirusom

Autor: Bernard Ivezić , 17. ožujak 2020. u 22:00
SHUTTERSTOCK

Sve je izvjesnije da će platna industrija priliku tražiti u digitalizaciji plaćanja, a postaju i partneri u ubrzanju digitalizacije pojedinih država.

Platna industrija još uvijek traži odgovor na pandemiju koronavirusa. S jedne strane dionice najvećih platnih igrača u padu su zbog straha od recesije i time manjih volumena.

To vrijedi za sve najveće globalne igrače od VISA-e i MasterCarda preko PayPala i Squarea do American Expressa i Discovera. S druge strane, sve je izvjesnije da će industrija priliku tražiti u digitalizaciji plaćanja.

Da bi takva prilika mogla biti realna ukazuje Finbold, koji je objavio istraživanje u kojem navodi da će Revolut do kraja godine dosegnuti 16 milijuna korisnika i narasti za 36 posto. Britanski fintech, koji digitalizira bankarsko iskustvo svodeći ga na korištenje mobitela za bankarstvo, u veljači je bio na 10 milijuna korisnika.

Posebno je pak zanimljivo što Finbold navodi da će pandemija koronavirusa imati pozitivan učinak na Revolut zbog širenja na nova tržišta.

“Mnoge države da bi ograničile širenje koronavirusa potiću svoje građane da ne koriste gotovinu, ne idu u fizičke bankarske poslovnice i ne koriste bankomate pa u takvim uvjetima digitalni izazivači, fintechi poput Revoluta, vide svoju priliku”, navodi Finbold.

1200

milijardi dolara rekordan iznos koji VC fondovi imaju za investicije u inovativne startupe, a time i finteche

Revolut je trenutalno najvrednija tvrtka za mobilno plaćanje u Europi. Tržišna vrijednost procijenjena mu je na 5,5 milijardi dolara. Slijedi ga N26 vrijedan 3,5 milijardi dolara, Monzo težak 2,6 milijardi dolara i Atom bank s 2,6 milijardi dolara.

Druga najveća digitalna banka izazivač u Europi je N26 s pet milijuna korisnika, slijedi Monzo s 3,6 milijuna, Monese s 2 milijuna dok ostali veći digitalni igrači kreću se prema prvom milijuna korisnika.

Druga prilika koju su platni igrači počeli istraživati je partneriranje s državama na ubrzanju digitalizacije. U Hrvatskoj taj posao radi AKD, ali u Sjevernoj Makedoniji je ugovor o digitalnim identitetima država u veljači ugovorila s MasterCardom.

Prvo takvo javno-privatno partnerstvo na svijetu omogućit će Sjevernoj Makedoniji da svojim građanima instantno omogući otvaranje bankovnog računa na daljinu, otvaranje prepaid i postpaid mobilnih računa preko interneta kao i ubrzano uvođenje e-usluga države, posebno e-poslovanja. U partnerstvo su još uključene banke, mobilni operateri, sveučilišta i drugi igrači.

Treća prilika koju platna industrija slijedi je daljnje ubrzanje globalizacije. Iako se pandemija koronavirusa negativno odrazila čak i na kripto-tržišta, britanski TransferWise upravo je ugovorio suradnju s kineskim Alipayom.

36

posto rasta broja korisnika u 2020. zahvaljujući koronavirusu Revolutu predviđa Finbold

Dogovorili su instant plaćanja, uslugu koja će se uskoro pojaviti i u Hrvatskoj kao dio EU regulative, ali ovoga puta na interkontinentalnoj razini. Prijenos novca između TransferWisea i Alipayjevih korisnika, kojih je 1,2 milijarde, sad će trajati najviše 20 sekundi. Unutar EU instantno plaćanje trebalo bi biti na najviše deset sekundi.

Upravo je tu priliku već prepoznao britanski Skrill, koji je za slanje novca u Italiju, koja je inicijalno bila najviše pogođena koronavirusom, ukinuo sve naknade, uključujući i na usluge mjenjačnice.

Dodatan poticaj snažnom rastu inovacija u platnoj industriji, unatoč pandemiji i trenutačno negativnom trendu, je što VC fondovi imaju rekordno mnogo kapitala spremnog za investiranje.  PitchBook navodi da trenutačno raspolažu s 1200 milijardi dolara koje su na raspolaganju za ulaganja, a time i u finteche.

Komentirajte prvi

New Report

Close