Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Revolucija ugostiteljstva: Otvara se prvi restoran kojim će upravljati AI kuhar

Autor: Poslovni.hr/Hina
10. srpanj 2025. u 12:48
Podijeli članak —
FOTO: Pixabay

‘Chef Aiman’ funkcionira tako da jela rastavlja na njihove sastavne dijelove poput teksture, kiselosti i sl. te ih ponovno sastavlja u neobične kombinacije okusa i sastojaka.

U Dubaiju bi vaša večera uskoro mogla doći s izvornim kodom. Naime, WOOHOO restoran koji se predstavlja kao “restoran budućnosti”, trebao bi se otvoriti u rujnu u središtu Dubaija, na korak od najviše zgrade na svijetu, Burdž Kalife. Hranu u WOOHOO-u će zasad pripremati ljudi, ali sve ostalo – od jelovnika do ambijenta i usluge – bit će dizajnirano kulinarskim modelom stvorenim umjetnom inteligencijom pod nazivom “Chef Aiman”.

Aiman ​​- kombinacija riječi “AI” i “čovjek” – obučen je na desetljećima istraživanja znanosti o hrani, podacima o molekularnom sastavu i više od tisuću recepata iz kulinarskih tradicija diljem svijeta, rekao je Ahmet Oytun Cakir, jedan od osnivača WOOHOO-a. Iako model Aiman ​​ne može kušati, mirisati ili komunicirati sa svojim jelima kao što bi to inače činio kuhar, on funkcionira tako da jela rastavlja na njihove sastavne dijelove poput teksture, kiselosti i sl. te ih ponovno sastavlja u neobične kombinacije okusa i sastojaka, prema Aimanovim programerima.

Te prototipove zatim usavršavaju ljudski kuhari koji kušaju kombinacije i daju smjernice, u nastojanju koji predvodi poznati kuhar iz Dubaija Reif Othman. „Njihovi odgovori na moje prijedloge pomažu mi da pročistim razumijevanje onoga što funkcionira izvan pukih podataka“, objasnio je Aiman ​​u intervjuu za interaktivni AI model.

Cilj, kažu Aimanovi tvorci, nije zamijeniti ljudski element kuhanja, već ga nadopuniti. „Ljudsko kuhanje neće biti zamijenjeno, ali vjerujemo da će (Aiman) podići ideje i kreativnost“, rekao je Oytun Cakir, koji je ujedno i glavni izvršni direktor tvrtke za ugostiteljstvo Gastronaut.

Aiman ​​je dizajniran za razvoj recepata koji ponovno koriste sastojke koje restorani često odbacuju, poput ostataka mesa ili masti, rekao je. Dugoročno gledano, osnivači WOOHOO-a vjeruju da bi Aiman ​​mogao dobiti licencu za restorane diljem svijeta, smanjujući kuhinjski otpad i poboljšavajući održivost.

Autor: Poslovni.hr/Hina
10. srpanj 2025. u 12:48
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close