Repsol postao ljubimac ulagača zbog jednog, ali velikog obećanja

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2019. u 14:00
Otpisat će se i imovina vrijedna 4,8 milijardi eura /REUTERS

Španjolska energetska kompanija prva želi postati ‘čista’ do polovice ovog stoljeća.

Španjolska naftna kompanija Repsol postala je uzor u svojoj branši nakon što su investitori oduševljeno pozdravili najavu da će postati ugljično neutralna do polovice stoljeća.

Repsol je početkom tjedna postao prva energetska kompanija od značajnijih u svijetu koja se obvezala na nultu emisiju ugljičnog dioksida do 2050. godine. Time je nadmašio Royal Dutch Shell koji je ranije najavio da će do te godine prepoloviti emisije stakleničkih plinova.

"Jasno je da je to vrlo značajna najava Repsola koji je time podigao ljestvicu u naftnom i plinskom sektoru", izjavio je za Reuters Adam Matthews, etički direktor mirovinskog fonda engleske crkve.

Naime, vodeće svjetske energetske kompanije pod pritiskom su zaštitara okoliša, ali sve više i institucionalnih investitora  da usklade svoje poslovanje s ciljevima postavljenima u Pariškom klimatskom sporazumu iz 2015. godine.

"Lobirali smo kod kompanije koje se bave fosilnim gorivima da se tijekom vremena usklade s ciljem nultih emisija do 2050. godine. Dobro je vidjeti da je Repsol  pokazao vodeću ulogu", izjavila je Natasha Landell-Mills iz tvrtke Sarasin & Partners.

Repsol namjerava eliminirati 95 posto svojih emisija, uključujući i one od goriva koje prodaje klijentima. Također će otpisati naftnu i plinsku imovinu u vrijednosti 4,8 milijardi eura. Nulta emisija namjerava se postići skladištenjem ugljičnog dioksida i ulaganjem  u pošumljavanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close