Raznesena kolijevka aboridžinske kulture odnijela 3,5 mil. dolara bonusa

Autor: Poslovni dnevnik , 24. kolovoz 2020. u 21:59
Izvršni direktor Jean-Sebastien Jacques nije poštovao interne smjernice, utvrdila je istraga/Reuters

Kulturni značaj klisure Juukan potvrđen je arheološkim iskopima u kojima je otkriven najstariji poznati primjer koštanog alata u Australiji, star 28.000 godina.

Rudarski div Rio Tinto oduzeo je izvršnom direktoru višemilijunski bonus zbog uništenog nalazišta aboridžinske kulture, starog 46.000 godina, u radovima na širenju rudnika željezne rude.

Kompanija je 24. svibnja eksplozivom raznijela stijene u klisuri Juukan, u regiji Pilbara u zapadnoj Australiji, uništivši tako i jedno od najranijih poznatih nalazišta kulture australskih starosjedilaca.

Izvršni direktor Jean-Sebastien Jacques ostat će bez 2,7 milijuna funti (3,5 milijuna dolara) bonusa zbog posljedica incidenta, objavila je kompanija u ponedjeljak. Uprava je istragom utvrdila da je Rio Tinto ispunio zakonom propisane uvjete za miniranje, ali “nije u cijelosti poštovao standarde i interne smjernice”.

“Uništenje nalazišta nije izravno rezultat jednog temeljnog uzroka odnosno greške već niza odluka, radnji i propusta tijekom duljeg vremenskog razdoblja”, zaključak je istrage.

Rio Tinto je u početku opravdavao miniranje klisure Juukan, ukazujući na sporazum s državom iz 2013. dok ga prosvjedi čelnika Aboridžina, koji su tvrdili da nisu bili obaviješteni o planiranom miniranju dok nije bilo prekasno, nisu natjerali na ispriku.

Kulturni značaj klisure Juukan potvrđen je arheološkim iskopima u kojima je otkriven najstariji poznati primjer koštanog alata u Australiji, naoštrenu klokanovu kost staru 28.000 godina. Pronađena je i pletenica od kose koja je služila kao remen. DNK testiranjem utvrđena je veza s domorocima koji i danas žive na tom području.

Komentirajte prvi

New Report

Close