Razgovor s osobom koja je dobila eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa

Autor: Goran Jungvirth , 23. ožujak 2020. u 10:28
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

‘Ako sam zdrav i mogu pomoći u pokušaju ublažavanja boli, patnji i smrti vezanih za ovu pandemiju, bio bih mlitavac da to ne učinim’.

Proteklog ponedjeljka, inženjer Microsoftove mreže na području Seattlea Neal Browning postao je druga osoba kojoj je ubrizgano eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa koje je razvila Moderna.

Novinar Jon Christian razgovarao je s njim i napravio intervju za portal Futurism. Pokušao je doznati kako je završio ovdje, kako se njegova dnevna rutina promijenila od uzimanja cjepiva, i kakav je osjećaj sudjelovati u medicinskoj povijesti.

Zašto si dobrovoljno sudjelovao u ovom ispitivanju?

Neal Browning: Zato što su znanost, činjenice i medicina važni dijelovi modernog života. Želim biti primjer za svoje tri kćeri kada im govorim da se moraju cijepiti protiv gripe. Ako sam zdrav i mogu pomoći sudjelovati u pokušajima da se smanji bol, patnja i smrt povezana s ovom pandemijom, bio bih mlitavac da to ne učinim.

Kako si se zapravo uključio u ispitivanje?

Prijatelj na Facebooku me uputio na program, pogledao sam u njega i osjećao kao da mogu napraviti razliku ako ću sudjelovati.

Kakav je osjećaj, emocionalno, kad si se pripremao za prvu dozu?

Zapravo sam bio prilično opušten. Izmjerili su moj krvni tlak i puls prije kako bi bili sigurni da je sve u redu, bio sam na oko 72 otkucaja. Redovito doniram krv, a igle mi ne smetaju. U ovom cjepivu nema mrtvog ili čak oslabljenog virusa, i on nikada nije bio testiran ni na jednoj životinji, a ja sam bio drugi koji ga je dobio, znao sam i prihvatio rizike.

Jesi li primijetio bilo kakve nuspojave, ili bilo što drugo, nakon što si uzeli cjepivo?

Do sada, sve je blizu nule. Injekcija nije nimalo boljela, a osjetio sam samo malo stezanje u ruci od vakcine koja se ubacuje. Slijedećeg jutra, došlo je do vrlo blage boli u mišiću na mjestu injekcije, ali jednom kad sam se pokrenuo i ubrzao cirkulaciju nestala je u potpunosti u roku od pet minuta.

Jesi li kod kuće ili vas drže na promatranju?

Ja sam kod kuće, ali imam dnevnik u koji bilježim bilo koji simptom, čak i ako ja ne mislim da je povezan sa cjepivom, kao i moju dnevnu temperaturu. Jednom tjedno idem u istraživački centar na krvne nalaze kako bi se analiziralo kako moje tijelo reagira.

Kakva je tvoja životna situacija trenutno?

Živim sa svojom zaručnicom, svoje dvije kćeri i jednom njezinom. Redovito peremo ruke, ne družimo se izvan kuće, i ograničavamo izloženost ne odlazeći na javna mjesta osim kada je to apsolutno potrebno.

Što će biti sljedeće za tebe i ostale sudionike dok testiraju je li cjepivo djelovalo?

Nastavit ćemo dnevnu evidenciju i davanje krvi na analizu iduća četiri tjedna. Četvrtog tjedna dobit ću drugu injekciju cjepiva, a zatim proći kroz identična 4 tjedna davanja krvi na analizu i vođenja dnevnika.

Jesi li u bilo kojoj rizičnoj skupini za koronavirus i je li to bio faktor zašto su te odabrali?

Ne, to bi bila grupa faze 2, ova grupa je bila strogo kontrolirana, starosne dobi između 18 i 55 godina, vrlo zdrava, i pregledali su našu medicinsku povijest dosta duboko i strogo kako bi osigurali da ne postoje temeljna zdravstvena pitanja koja bi mogla ometati ovu prvu fazu testiranja.

Znaš li nekoga tko je osobno pogođen epidemijom?

Da, čuo sam da je jedna kćer mog starog suradnika imala virus (ona je u ranim dvadesetim godinama) i bilo je gadno, ali se sada oporavlja i dobro je.

Ima li još nešto što bi naši čitatelji trebali znati?

Da – ne ponašajte se olako. Ako pretjerano reagiramo, možda nikad nećemo saznati jesmo li to učinili. Ako ne reagiramo, koštat ćemo nepotrebno puno života. Oni koji kažu da je to samo gripa, ili da su mladi i neće biti povrijeđeni – mogu biti zaraženi i zarazni više od tjedan dana prije nego što dobiju simptome. Razmislite o svojim roditeljima, prijateljima, djedovima i bakama, svima kojima ovo nehotice možete proširiti. Zato smo na mjestu gdje smo sada. Ograničite društvene interakcije izvan svog doma, operite ruke, i to će završiti prije, i s manje gubitka života.

Komentirajte prvi

New Report

Close