Razdužiti se, uložiti, sjediti na gotovini – ne znaju što sa 2,5 bilijuna dolara

Autor: Tomislav Pili , 21. siječanj 2021. u 06:13
Kompanije iz sastava S&P 500 prošle su godine ojačale svoje bilance za 1,3 bilijuna dolara/Pixabay

Iako je razduživanje na vrhu liste želja financijaša i investitora, dio njih toplo pozdravlja ideju da se u širenje i rast poslovanja uloži dodatni novac.

Američke kompanije imaju nekoliko mogućnosti kako utrošiti vrtoglavih 2,5 bilijuna dolara koje su tijekom prošle godine posudile na obvezničkom tržištu, posebice ako oporavak gospodarstva ne bude tako brz kako se ranije očekivalo.

Kako piše Financial Times, dio kompanija lani je potražilo novac na obvezničkom tržištu kako bi preživjele zatvaranje gospodarstva uvedenog radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Naime, kompanije koje je pandemija najteže pogodila, poput zrakoplovnih prijevoznika ili operatera kino-dvorana i dalje ubrzano troše kapital za pokrivanje svakodnevnih troškova poslovanja, nadajući se skorašnjem povratku vremena kad će ljudi opet putovati i družiti se.

Većina u dobrom stanju

Primjerice, kompanija American Airlines prošlog je mjeseca objavila kako je tijekom četvrtog tromjesečja svakodnevno gubila oko 30 milijuna dolara. Kino-operater AMC nedavno je zatražio dodatne izvore financiranja svog poslovanja. Međutim, većina ostalih američkih kompanija u boljoj je financijskoj poziciji.

Prema podacima tvrtke S&P Capital IQ, kompanije iz sastava burzovnog indeksa S&P 500 prošle su godine ojačale svoje bilance za 1,3 bilijuna dolara u gotovini.

Mnoštvo njih sada mora odlučiti što učiniti s tolikim novcem. Prva i najočitija opcija jest iskoristiti taj novac za razduživanje. Redovito istraživanje Bank of America na kraju godine pokazalo je da većina fond menadžera želi vidjeti da kompanije poboljšavaju stanje svojih bilanci kroz smanjenje razine duga.

175

milijardi dolara iznosi neto dug telekomunikacijske kompanije AT&T, najzaduženije na svijetu

„Sada smo u točki ciklusa kada bilance općenito govoreći nisu u dobrom stanju te su čak i investitori u dionice zabrinuti razinom duga. Većini kompanija fokus u narednom razdoblju bit će na popravljanju stanja bilance“, napisali su u bilješci analitičari Bank of America.

Naftaš Occindental Petroleum primjer je kompanije koja dio novčanog toka želi preumjeriti u razduživanje. Tijekom razgovora s analitičarima nakon objave rezultata za treće tromjesečje izvršna direktorica Vicki Hollub izjavila je kako će smanjenje zaduženosti biti važan dio usmjeravanja novčanog toka sve do početka 2022. godine. Iako je razduživanje na vrhu liste želja financijaša i investitora, nisu zaboravili ni na važnost kapitalnih ulaganja.

Stoga umjesto razduživanja dio investitora toplo pozdravlja ideju da se u širenje i rast poslovanja uloži dodatni novac, posebice jer se kompanije sada mogu dugoročno zadužiti po iznimno niskim kamatnim stopama.

Telekomunikacijska kompanija AT&T – koja ima najveći iznos neto duga na svijetu u skupini nefinancijskih kompanija od gotovo 175 milijardi dolara – najavila je u studenom kako će dio novca iskoristiti i za ulaganja.

Kako je analitičarima izjavio glavni financijski direktor John Stephens, bilanca AT&T-a i rokovi dospijeća duga „u dobrom su stanju“, a obvezničko tržište vrlo je pozitivno odgovorilo na planove kompanije.

„Nastavit ćemo smanjivati zaduženost, ali imamo i mnogo prostora za ulaganja“, kazao je Stephens. Slično razmišljaju i ostale kompanije što je i logično s obzirom na obilje vrlo jeftinog novca na tržištu. „Ako pogledate moguće opcije, sjediti na gotovini u ovakvom okruženju kamatnih stopa nema mnogo smisla. Umjesto toga, možete ga uložiti u posao“, ističe Kevin Foley, direktor tržišta duga u banci JPMorgan.

Agresivniji oblik

Agresivniji oblik ulaganja koji je na raspolaganju upravama američkih kompanija jest preuzimanje manjih konkurenata ili otkup dionica kako bi se udovoljilo dioničarima.

Analitičari očekuju da će velike američke banke tijekom prvog tromjesečja utrošiti oko 10 milijardi dolara na otkup vlastitih dionica. Podsjetimo, prošlog mjeseca središnja banka Fed odobrila je bankama obnovu otkupa dionica, unatoč nalazima stres-testa koji su pokazali da bi gubici po kreditima povezani s posljedicama pandemije mogli dosegnuti i 600 milijardi dolara.

Analitičari također očekuju i porast preuzimanja, financiranih dijelom novcem koji je lani prikupljen na tržištu duga. Dio kompanija mogao bi s tim ciljem i ove godine izdati dodatne obveznice, smatraju američki financijaši. Već ove godine na taj se potez odlučio Home Depot te proizvođač građevinskog materijala US Lumber.

Gotovo 90 posto „junk“ obveznica te više od 95 posto obveznica izdavatelja s investicijskim rejtingom trenutno se trguje na razini cijene pri izdavanju ili iznad nje što sugerira da mogu biti refinancirane po nižim troškovima.

Analitičari smatraju da će dio kompanija odlučiti kako je mudrije održavati višak gotovine, s obzirom na neizvjesne ekonomske prognoze. Čak i uz najavu masovnog cijepljenja, gotovinske zalihe bile bi od pomoći u slučaju bilo kakvog novog ekonomskog šoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close