Radnici Amazona u Njemačkoj okrenuli se protiv sindikata

Autor: Tomislav Oharek , 09. siječanj 2014. u 22:01
Amazona plaća radnike kao da rade u logističkoj tvrtci, a satnica je između 9,65 i 11,12 eura/FOTOLIA

Njemački sindikat uslužnih djelatnosti mjesecima vodi kampanju protiv američke kompanije, no među radnicima je slab odjek.

Već mjesecima njemački sindikat Verdi traži od koncerna Amazon veće plaće za njegove radnike. No došlo je do neočekivanog iobrata pa su se radnici pobunili protiv sindikata i optužili ga da im blaćenjem ugleda poslodavca ugrožava radna mjesta.

"Rado radim ovdje. Radna atmosfera je super. Ovako dobre radne uvjete ne nudi nitko. Za mene je ovo raj", govori jedan mladi zaposlenik Amazona u videu koji se ovih dana širi internetom, javlja Deutsche Welle. I on nije jedini. Postoje i mnogi drugi video zapisi u kojima se radnici logističkog centra najveće internetske "robne kuće" žale ne na svog poslodavca već na sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi koji već mjesecima vodi kampanju protiv Uprave Amazona."Verdi želi uništiti Amazon, a ja sam sretan što radim ovdje", kaže jedan zaposlenik.

Prekipjelo im
Ova neuobičajena solidarnost radnika sa svojim poslodavcem u potpuna je suprotnost slike koju najveći njemački sindikat želi predstaviti u javnosti kad su u pitanju uvjeti i visine plaća u Amazonu. Verdi mjesecima žestoko kritizira Amazon zbog navodno loše radne klime, nepravednog plaćanja i radnika koji su pod stalnim stresom. Verdi je uvijek iznova, i to u najosjetljivijem dijelu godine, pred Božić, radnike Amazona pozivao na štrajk. No, svakom pozivu na štrajk se u logističkim centrima Amazona u Leipzigu i Bad Hersfeldu, odazvalo samo stotinjak radnika. Verdijev je cilj je da Amazon počne svoje radnike plaćati po dogovorenim tarifama u sektoru maloprodaje a ne logistike, gdje su satnice niže.

Verdi smatra da je Amazon maloprodaja dok Amazon sebe vidi kao logističku tvrtku. No činjenica je da Amazon nudi veće satnice (između 9,65 i 11,12 eura) nego konkurencija. Čak i kada bi se udovoljilo zahtjevima sindikata, satnica bi bila neznantno veća (11,47 -11,96€).Radnicima je u jednom trenutku pukao film zbog natezanja u predbožićno vrijeme pa su se sakupljanjem potpisa okomili protiv "negativnog predstavljanja" i "blaćenja" svog poslodavca u javnosti. "Branimo se od negativne kampanje protiv našeg poslodavca što na kraju ugrožava i naša radna mjesta" stoji u proglasu radnika. Naime njemačka je javnost posebno osjetljiva na napise o ugnjetavanju radnika pa su se pojavila strahovanja da bi negativni imidž mogao uzrokovati pad prometa a time i smanjenje broja radnih mjesta. Mnogi su na posao dolazili demonstrativno odjeveni u majice s natpisima: "Pro Amazon".Ovakav razvoj događaja zetekao je njemačke stručnjake za tržište rada.

Ekonomist Luitpold Rampeltshammer je začuđen ovakvim oduševljenjem radnika Amazonom. "Mogu shvatiti da poneki radnik strahuje za svoje radno mjesto, no ipak se Verdi bori za veće plaće a kad su veće plaće u pitanju tada se obično zaboravi sve ostalo", kaže Rampeltshammer koji se pita ne radi li se ipak o nekoj vrsti pritiska na zaposlene. Za Martinu Sönnichsen iz Verdija je stvar jasna. "Imidž Amazona je pretrpio štetu posljednjih mjeseci i sada se svim silama to nastoji ispraviti". Ona tvrdi kako Verdi ima informacije da su se potpisi podrške Amazonu sakupljali pod paskom menadžmenta kompanije. Amazon odlučno odbacuje te optužbe. 

Nepoštovanje radnika
"Riječ je o nedostatku poštovanja prema zaposlenima u Amazonu kojima se predbacuje da nemaju svoje mišljenje", poručili su iz Amazona, za Deutsche Welle. Što se tiče odbijanja pregovora s Verdijem, Amazon poručuje da "radije direktno" pregovara sa svojim radnicima.Ovakvo duboko nepovjerenje naspram sindikata treba, kako smatra ekonomist Rampeltshammer, povezivati s činjenicom da je Amazon američka tvrtka gdje su ovakvi odnosi između poslodavaca i sindikata uobičajeni.

Nezahvalna pozicija

Štrajk s minimalnim efektima

Werner Eichhorst s neovisnog njemačkog Instituta za istraživanje budućnosti rada smatra da je Verdi u slabijoj poziciji kad su u pitanju pregovori s Amazonom. "Verdiju je sve teže mobilizirati članstvo na štrajk", smatra Eichhorst. Naime, štrajk teže pogađa primjerice automobilsku industriju ili javne službe nego Amazon gdje se u najgorem slučaju može dogoditi da pošiljke kasne nekoliko dana. S druge strane Verdi nema dovoljno članova među radnicima Amazona. I inače sindikati baš ne stoje najbolje kad su u pitanju velike tvrtke iz uslužne djelatnosti gdje je i stupanj obrazovanja uposlenih niži i gdje je radnike teže uvjeriti u svrsishodnost sindikata. No Eichhorst je u jedno siguran: radnici u ovoj branši pojedinačno nemaju nikakvih izgleda, njihova jedina šansa je udruživanje u sindikate.

Komentirajte prvi

New Report

Close