Putinov prijatelj Vladimir Potanin kupuje Galeniku

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2016. u 14:07
Prodaje se 25 posto udjela u Galenici/FOTOLIA

Konzorcij je ponudio 7 milijuna eura za četvrtinu Galenike i da će zadržati ne manje od 700 zaposlenih, kojih je sada oko 1400.

Srpsko Ministarstvo gospodarstva vladi će predložiti da konzorcij Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i Petrovax Pharm iz Rusije, proglasi izabranim ponuđačem i počne pregovore o preuzimanju udjela u farmaceutskoj kompaniji Galenika. Ako Vučićeva vlada da zeleno svjetlo, počet će pregovori o detaljima partnerstva, koji bi trebali trajati 90 dana.

 

200milijuna

eura dugovi su srpske farmaceutske tvrtke

Uložit će 40 mil. eura
Britansko-ruski konzorcij, čijem je dolasku u Galeniku pomogao i srpski poduzetnik Toplica Spasojević, jedini od tri ponuđača ispunjava uvjete i kriterije postupka za privatizaciju Galenike, utvrdilo je Povjerenstvo za provođenje postupka strateškog partnerstva za Galeniku. Konzorcij je, kako se navodi, ponudio 7,000.000 eura za 25 posto udjela u Galenici i ne manji broj zaposlenih od 700 (sada ih je 1400). Prema pisanju Blica, britansko-ruski konzorcij nudi i ulaganje između 30 i 40 milijuna eura.Petrovax Pharm je kompanija koju je 2014. godine preuzeo Vladimira Potanin, ruski milijarder i osobni prijatelj prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Potanin je predsjednik i veliki dioničar metalskog diva Norilsk Nickel. Kao bivši djelatnik Ministarstva za gospodarske odnose s inozemstvom u Sovjetskom savezu milijarder je, prema pisanju Forbesa, postao 1998. godine, kada je imao 1,6 milijardi dolara. U to vrijeme mu je partner bio Mihail Prohorov, koji je kasnije postao poznat kao vlasnik košarkaškog kluba Brooklyn Nets. Zajedno su izgradili koncern Interros, s udjelima u rudnicima, energetici, metalskoj i drugim industrijama. Razišli su se 2007. godine, a Potanin je, prema Forbesu, danas "težak" 13,9 milijardi dolara. 

Dužni 200 mil. eura
Galenika, nekada najveća tvornica lijekova u bivšoj Jugoslaviji, koja je pokrivala 65 posto tržišta tadašnje zajedničke države, danas ima tržišni udjel od 10 posto u Srbiji. Kompanija je opterećena sa 200 milijuna eura dugova, od čega državnim poduzećima duguje 130 milijuna, te još 70 milijuna bankama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close