Putin se posvađao s važnom državom, građani Rusije dobili nevjerojatne upute iz Kremlja: ‘Za mjesec dana počinje nestašica!’

Autor: Domagoj Puljizović , 16. veljača 2024. u 14:49
FOTO: Sputnik/Alexander Kazakov/Pool via REUTERS

Oleg Knyazkov, voditelj stručnog centra za industriju pri Rosselkhoznadzoru, ruskom nadzornom tijelu za zaštitu potrošača za lokalnu novinsku kuću Gazeta predviđa da će za mjesec dana doći do nestašice banana u cijeloj zemlji.

Rusi su dobili uputu neka sami uzgajaju banane jer im prijeti nestašica tog voća, a sve nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zabranio njihov uvoz iz Ekvadora zbog sukoba oko isporuke oružja.

Ekvador je najveći ruski dobavljač voća pa Oleg Knyazkov, voditelj stručnog centra za industriju pri Rosselkhoznadzoru, ruskom nadzornom tijelu za zaštitu potrošača za lokalnu novinsku kuću Gazeta predviđa da će za mjesec dana doći do nestašice banana u cijeloj zemlji, piše Newsweek.

Dodao je, međutim, da će to biti privremena nestašica, jer je već uspostavljen djelomični uvoz banana iz Indije uz napomenu da još postoje logističke poteškoće.

Putin je još 2. veljače obustavio uvoz banana iz pet ekvadorskih kompanija, rekavši da je odluka donesena zbog otkrivanja štetočina u pošiljkama voća.

Tjednima ranije, Quito je prihvatio američku ponudu o razmjeni vojne opreme iz sovjetske ere za moderno američko oružje u ugovoru vrijednom 200 milijuna dolara.

Sjedinjene Države rekle su da će ekvadorska oprema iz sovjetske ere biti poslana u Ukrajinu.

Taj je potez osudila glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, rekavši da je Ekvador donio “nepromišljenu odluku pod ozbiljnim pritiskom vanjskih zainteresiranih strana”.

“Ako govorimo o ‘starom željezu’, kako ga zovu u Ekvadoru, mala je vjerojatnost da bi Washington ponudio modernu opremu kao zamjenu i to za prilično impresivan iznos”, rekla je.

Rusija uvozi 90 posto svojih banana iz Ekvadora, izvijestili su lokalni mediji. Državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da bi zabrana mogla uzrokovati gubitak Ekvadora do 754 milijuna dolara godišnje.

Podsjetimo, Putin se tijekom konferencije za novinare u prosincu ispričao za skok cijena jaja na ruskom tržištu uz objašnjenje da je to posljedica za to nedovoljan uvoz i povećana potražnja.

“Žao mi je zbog ovog problema. Ovo je nazadovanje u radu vlade, obećavam da će se situacija popraviti u bliskoj budućnosti” kazao je Putin.

Komentirajte prvi

New Report

Close