Otvaranje radova na nuklearki zasjenio značajan dogovor Putina i Erdogana težak milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2018. u 08:03
Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski lider Recep Tayyip Erdogan nazočili su potpisivanju/REUTERS

Ruski i turski državni fond uplatit će do 500 milijuna dolara, a fokusirat će se na ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo i IT sektor.

Otvaranjem radova na prvoj turskoj nuklearnoj elektrani tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina zasjenjen je dogovor o osnivanju zajedničkog investicijskog fonda teškog milijardu dolara.

Kako navode novinske agencije, ruski fond za izravne investicije i turski državni investicijski fond dogovorili su značajno ekonomsko povezivanje dviju država.

Ideja iz 2016. godine
Potpisivanju sporazuma u utorak u Ankari nazočili su predsjednik Putin i njegov domaćin, turski lider Recep Tayyip Erdogan. Kako prenose agencije, obje će strane u fond uplatiti do 500 milijuna dolara. "Fond će investirati u projekte koji ojačavaju trgovinu, ekonomske i investicijske veze između Rusije i Turske. Dvije strane posebice će se fokusirati na infrastrukturne projekte, zdravstvo i informacijsku tehnologiju", stoji u priopćenju.

Čelnik ruskog fonda Kiril Dimitrijev izjavio je kako se nada da će uskoro objaviti prve zajedničke projekte. Inače, o osnivanju rusko-turskog fonda prvi se puta počelo govoriti još u rujnu 2016. godine otopljavanjem odnosa između dvije države nakon tenzija izazvanih rušenjem ruskog borbenog zrakoplova iznad Sirije. Da bi do osnivanja došlo, Turska je morala izmijeniti zakonsku regulativu i osnovati državni investicijski fond.    

Za Putina nema prepreka
Vlada u Ankari u kolovozu te godine najavila je kreiranje državnog fonda čiji je zadatak osnažiti gospodarski rast u idućem desetljeću, ali i ohrabriti strane investitore nakon neuspjelog vojnog udara u srpnju.

Predsjednik Putin na novinarsko pitanje postoje li međunarodni faktori koji mogu negativno utjecati na rusko-turske projekte izjavio je kako ne vidi prepreke. "Razvoj odnosa odražava se u dinamici implementacije glavnih projekata – Turskog toka i gradnje nuklearke", kazao je Putin. Što se tiče plinovoda Turski tok, prva dionica bit će dovršena u svibnju, tvrdi čelnik Gazproma Aleksej Miller.

Komentirajte prvi

New Report

Close