Prvi put u 3 godine Ericssonu pali prihodi u kvartalu, no ključni odjel je u stagnaciji

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2021. u 13:05
Slabiji rezultati u Kini kumovali prihodima nešto manjima nego prošle godine/REUTERS

Rezultat na novim natječajima za gradnju mobilnih mreža 5G nije ispunio očekivanja pa nismo ostvarili planirani prihod, kaže financijski direktor Ericssona.

Prihod švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona pao je u drugom tromjesečju, prvi put u tri godine, zbog slabijih rezultata u Kini, pokazuje izvješće objavljeno u petak.

U razdoblju od travnja do lipnja Ericssonov prihod pao je 1,3 posto, na 54,9 milijardi švedskih kruna (6,3 milijarde dolara). Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restrukturiranja porastao je osam posto.

U ključnom odjelu opreme za telekomunikacijske mreže zadržao se na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosio je 39,9 milijardi kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i troškovi restrukturiranja porastao je 11%.

Razumno prognozirati

Prihod u Kini pao je za 2,5 milijardi kruna. Rezultat na novim natječajima za gradnju mobilnih mreža 5G nije ispunio očekivanja pa nismo ostvarili planirani prihod, istaknuo je financijski direktor Carl Mellander.

Prvi rezultati druge faze natječaja trebali bi biti objavljeni do kraja mjeseca, tvrde dva upućena izvora. Ericssonu i Nokiji išla je na ruku zabrana Huaweijeve opreme u nekoliko zemalja, ali očekuje se da će njegovo isključenje iz natječaja u Švedskoj prouzročiti pad prihoda švedske tvrtke u Kini.

Ericsson upozorava da bi odluka Švedske o isključenju kineskih dobavljača iz švedskih 5G mreža mogla utjecati na njegovo poslovanje u azijskom divu, gdje ostvaruje nešto manje od 10% svojih prihoda.

“Razumno je prognozirati znatno niži tržišni udio u Kini”, rekao je Mellander.

EBIT rasla 29%

Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je u drugom tromjesečju 29 posto, na 5,8 milijardi kruna. Ericssonove rezultate poduprli su rojaliteti nakon nagodbe s južnokorejskim Samsung Electronicsom u sporu oko patenata.

Kompanija je priopćila da je ponovo pokrenula pregovore i s drugim tvrtkama. Objavili su i da su s američkim operaterom bežične mreže Verizonom potpisali petogodišnji ugovor o isporuci opreme za 5G mrežu u vrijednosti 8,3 milijarde dolara, ističući da je to najveći pojedinačni posao u povijesti tvrtke.

U lipnju su obznanili da očekuje dvostruko više pretplata na usluge u mobilnim mrežama nove generacije u svijetu u ovoj godini, a među regionalnim tržištima izdvajaju sjeveroistočnu Aziju.

Ove bi godine broj pretplata na usluge 5G trebale poskočiti na 580 milijuna, s lanjskih 220 milijuna. Do 2026. pretplate bi trebale premašiti 3,5 milijardi, prognozirali su u Ericssonu. Najviše bi pretplata ove godine trebala bilježiti sjeveroistočna Azija, uključujući Kinu, a slijedi Sjeverna Amerika.

U 2026. Sjeverna Amerika trebala bi preteći sjeveroistočnu Aziju i zauzeti prvo mjesto s 84 posto udjela 5G pretplata u ukupnom broju pretplata na mobilne usluge, procjenjuju u švedskoj kompaniji.

Drugo bi mjesto u 2026. trebale zauzeti zemlje Perzijskog zaljeva s udjelom 5G pretplata od 73 posto, a zapadna Europa zauzet će treće mjesto sa 69 posto, procjenjuju u Ericssonu.

U srednjoj i istočnoj Europi tehnologija 4G dominirat će i u 2026. godini, a udio 5G pretplata trebao bi iznositi 33 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close