Propašću banke St. Gallen ostao bez glavnog mecene

Autor: The New York Times , 14. veljača 2013. u 19:30
Wegelin je prva banka koja je priznala krivnju u sudskim procesima u SAD-u zbog porezne evazije/EPA

Banka koja je skupo platila pomaganje Amerikancima u izbjegavanju plaćanja poreza osnovala je Zakladu J. S. Bacha, obnavljala zgrade…

S obzirom na skromnu veličinu njezinih uredskih prostora u neoklasicističkoj zgradi pokraj tržnice, nije teško podcijeniti važnost banke koja je nosila ime Wegelin kada je riječ o zbitom švicarskom gradiću St. Gallenu. Nije posrijedi bila samo najstarija švicarska banka, koju su 1741. osnovali lokalni trgovci tekstilom. Jedan njezin visokopozicionirani član Uprave i partner u vlasništvu Konrad Hummler sin je bivšeg gradonačelnika, predsjednik Uprave zueriškog dnevnog lista Neue Zürcher Zeitung, najprodavanijih dnevnih novina u toj zemlji, te autor kolumni u kojima nerijetko osuđuje poslovne prakse većih švicarskih banaka kao što je UBS.

No, najvažnije je to što je banka Wegelin, koja je vrata zatvorila u prosincu 2012., bila važan pokrovitelj kulturnih ustanova. U sklopu jednoga od njezinih projekata 2006. Konrad Hummler, ljubitelj glazbe i amaterski violinist, osnovao je Zakladu Johanna Sebastiana Bacha s ciljem financiranja izvedbe i snimke svih vokalnih radova tog njemačkog skladatelja, više od 200 kantata, što je zadaća koja je trebala potrajati dulje od 20 godina.

Banka je bila posvećena i očuvanju arhitekture toga grada. Godine 2007. uložila je gotovo dva milijuna dolara u obnovu kasnogotičkog samostana Sv. Katarine. Financirala je i restauraciju kapelice te orgulja iz 19. stoljeća. Ideja je bila u konačnici je koristiti za glazbene izvedbe Bachovih djela, ali i ostale glazbe.

Kažnjeni sa 60 mil. dolara

Sada je sve to ugroženo. Lani su, naime, godine Sjedinjene Američke Države optužile banku Wegelin za protupravnu pomoć američkim građanima s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza. Zbog tih je optužbi zapala u probleme, rascijepila se, a njezina najvrjednija imovina smještena je u drugu lokalnu banku, Raiffeisen. Sva loša imovina ostala je u rukama banke Wegelin, koja je ime promijenila u Notenstein Privatbank.

Upravitelji banke Wegelin u konačnici su pred sudom u New Yorku priznali krivnju, izjavili su da su između 2002. i 2010. pomogli američkim građanima u izbjegavanju plaćanja poreza na 1,2 milijarde dolara vrijednosti kapitala te pristali platiti naknadu i kazne u iznosu od gotovo 60 milijuna dolara. Na početku parnice jedan od najbližih Hummlerovih suradnika Otto Bruderer pred sudom je izjavio kako je banka bila uvjerena kako postupa u skladu sa švicarskim zakonima.

Te su novosti potresle St. Gallen. "Bilo nam je to jako neugodno iznenađenje", kaže Leonie Schwendimann, vlasnica malene knjižare preko puta protestantske crkve Sv. Laurencija u kojoj se održavaju Bachovi koncerti pod pokroviteljstvom spomenute banke. Leonie Schwendimann, koja je često odlazila na te koncerte, inače dobra prijateljica Rudolfa Lutza, stručnjaka za barok koji je i ravnatelj te koncertne serije, zabrinuta je za budućnost tih izvedaba.

Novi vlasnici, novi program

Slučajno su se u međuvremenu diljem grada pojavili plakati s najavom najnovijeg komada u gradskom kazalištu, oštre kritike financijskog svijeta ispisane perom švicarskog dramatičara Ursa Widmera pod naslovom "Kraj novca", na kojima se nalazila fotografija bankara s magarećim ušima. Madeleine Herzog, dužnosnica gradske uprave zadužena za kulturu, nazvala je restauraciju samostana sv. Katarine koju je izvela spomenuta banka "uzornim primjerom". No, izrazila je zabrinutost za budućnost bez banke Wegelin. "Planirano je da će se ta građevina koristiti za kulturna zbivanja, ali sada je to odgovornost novih vlasnika banke. Ne zna se kakvi su njihovi planovi i kakva budućnost očekuje Bachov ciklus", zaključuje.

Banka Raiffeisen odnedavna je počela preuzimati određeni dio tereta vezana uz zbivanja u kulturi te je angažirala švicarskog umjetnika Pipilottija Rista u vezi s osmišljavanjem uređenja jednog gradskog trga i okolnih ulica u blizini sjedišta banke crvenom tkaninom, nakon čega su postavljeni dvosjedi, stolovi, lončanice s cvijećem… To je područje postalo poznato kao Crveni trg i sada je omiljeno sastajalište lokalnih stanovnika.

'Diskretno iznenađeni'

No, ambicije banke Wegelin vezane uz kulturu išle su i puno dalje od samog St. Gallena. Bachova zaklada na Facebook profilu ima 75.000 prijatelja, a najveći dio njih, osim iz Švicarske, dolazi iz SAD-a, Meksika i Brazila.

Mnogim stanovnicima St. Gallena zatvaranje banke Wegelin veliko je razočaranje. Zarada nije bila "glavna motivacija" kad je riječ o Hummlerovoj potpori umjetnosti, smatra Fredmund Malik, austrijski poslovni savjetnik koji već desetljećima živi i radi u St. Gallenu.

Primjedba Hummlerova kolege Bruderera pred sudom u New Yorku o tome da je poslovno djelovanje banke Wegelin uobičajeno u švicarskom financijskom svijetu u Švicarskoj je dočekana na nož, izazvavši javne optužbe čelnika Kršćansko-demokratske narodne stranke Christopha Darvellaya, na što je Hummler odgovorio tužbom za klevetu.

Reakcija je javnosti u St. Gallenu, smatra Malik, svojstveno Švicarskoj, prilično duboka, ali i diskretna. "Ne diže se puno buke. Postoji žaljenje zbog svega što se dogodilo, ali čak i u okružju privatnih bankara reakcije su prilično suzdržane". v

Od tekstila, preko bankarstva, do glazbe

Hummlera cijene i nakon afere

Banku Wegelin osnovala je obitelj Zyli, lokalni trgovci tkaninama. St. Gallen je, naime, dugo bio puno poznatiji po tekstilu nego po financijama, iako ime Wegelin potječe od zeta, izdanka obitelji liječnika i teologa, a ne bankara. Bankarstvom su se počeli baviti tek u 19. stoljeću. No, tek s dolaskom Konrada Hummlera 1989. godine banka je poprimila svojevrsni kulturni značaj. Hummlerov otac, iako se aktivno bavio politikom, također je bio ugledni glazbenik koji je izvodio vokalne skladbe romantičarskih skladatelja kao što su Schumann i Schubert uz vlastitu glasovirsku pratnju. Gradski poslovni čelnici i dalje poštuju kako Hummlera, tako i njegovu banku, koja je pod njegovim vodstvom u posljednjih desetak godina povećala broj zaposlenika sa 320 na 700.

Komentirajte prvi

New Report

Close