Promet u američkoj maloprodaji porastao više od očekivanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2012. u 21:00
Ilustracija

Najviše je porasla prodaja u trgovinama elektroničkih uređaja te na benzinskim crpkama.

 Promet u američkoj maloprodaji snažno je porastao u rujnu, potaknut kupovinama širokog raspona proizvoda, pa analitičari ukazuju na mogući snažniji rast američkog gospodarstva u trećem tromjesečju no što se dosada očekivalo. Promet u maloprodaji porastao je u rujnu 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec za koji je ministarstvo trgovine naviše revidiralo stopu rasta, na 1,2 posto. Analitičari su u rujnu očekivali 0,8-postotni rast.

Najviše je porasla prodaja u trgovinama elektroničkih uređaja, 4,5 posto, te na benzinskim crpkama, za 2,5, posto, i to zbog viših cijena. Prodaja motornih vozila i dijelova uvećana je 1,3 posto. Ako se izuzmu automobili, benzin i građevinski materijal, promet je porastao 0,9 posto.

Vladini podaci navode na zaključak da su potrošači snažnije poduprijeli rast američkog gospodarstva u trećem tromjesečju no što su ekonomisti dosada očekivali. "Ovo je dobar završetak trećeg tromjesečja i dobar uvod u četvrto tromjesečje", zaključuje Craig Dismuke iz Vining Sparksa. 

U drugom su tromjesečju slaba potražnja i teška suša ograničili gospodarski rast na 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije objave izvješća o prometu u maloprodaji ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali au njegovo ubrzavanje u trećem tromjesečju na 1,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close