Profitirali mrski vlasnici Manchestera i kralj bijele tehnike

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2021. u 07:03
Braća Glazer, Joel i Avril s trenerom Manchester Uniteda Ole Gunnarom Solskjaerom/Reuters

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju braća Glazer, ali i Zhang Jindong, vlasnik milanskog Intera.

Najveći skandal u nogometnom svijetu posljednjih godina – osnivanje Superlige bogatih klubova koja će iz temelja promijeniti način raspodjele nekoliko milijardi eura koji se okreću u najpopularnijem globalnom sportu – iznjedrila je nekoliko dobitnika i gubitnika među milijarderima, vlasnicima klubova.

Ako Superliga zaživi, bogati vlasnici klubova koji žele osnovati ovo elitno natjecanje imat će mnoštvo razloga za zadovoljstvo, piše Bloomberg.

Stalnih 15 mjesta

Naime, 15 klubova imat će stalno mjesto u Superligi, za razliku od UEFA-inog natjecanja Lige prvaka u koju se može ući temeljem uspjeha u nacionalnim prvenstvima.

Time se eliminira rizik nesigurnosti oko ugovaranja televizijskih i marketinških prava, a klubovi Superlige podijelit će i kolač težak 3,5 milijarde eura koji osigurava američka banka JPMorgan Chase.

S druge strane, vlasnici uspješnih klubova koji nisu pozvani u ovo elitno društvo ostat će kratkih rukava što je posebno problematično u kontekstu pandemije koronavirusa koja je značajno poremetila financijske tokove u svijetu klupskog nogometa.

Prema Bloombergu, najviše razloga za zadovoljstvo imaju Joel i Avril Glazer, vlasnici engleskog prvoligaša Manchester Uniteda. Obitelj Glazer ušla je u vlasništvo tog kluba još 2005. godine, ali nikada nije “sjela” dobrom dijelu navijača. Sedam godina kasnije uvrstili su dionice kluba na Njujoršku burzu, djelomično radi otplate dugova kluba koji godinama slovi za najbogatijeg na svijetu.

2

milijarde dolara vrijedi udjel ruskog oligarha Romana Abramoviča u klubu Chelsea koji je kupio 2003. za 200 milijuna dolara

Inače, vrijednost tih dionica skočila je u ponedjeljak 11 posto, na najvišu razinu od početka studenog prošle godine.

“Superliga otvorit će novo poglavlje za europski nogomet, osigurati natjecanja svjetske klase i povećati financijsku podršku široj nogometnoj piramidi”, izjavio je Joel Glazer, supredsjednik kluba. Inače, Glazeri posjeduju i klub američkog nogometa Tampa Bay Buccaneers koji je početkom godine osvojio Super Bowl.

Klub američkog nogometa Los Angeles Rams posjeduje i Stanley Kroenke, vlasnik engleskog prvoligaša Arsenala koji je također pozvan u Superligu. Kroenke je prije tri godine u potpunosti zavladao vlasništvom nad “Topnicima”, a njegova se imovina procjenjuje na 9,8 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Englesku skupinu “superligaša” čine još Liverpool, Manchester City te londonski Tottenham Hotspur i Chelsea. Potonji je najpoznatiji po svom vlasniku, ruskom oligarhu Romanu Abramoviču. On je Chelsea kupio 2003. za 200 milijuna dolara, a njegovo ulaganje sada vrijedi 2 milijarde dolara.

Inače, predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) Aleksander Čeferin u uvodnom je govoru na kongresu u Montreauxu jučer poručio engleskoj “velikoj šestorci” kako su napravili “veliku pogrešku” te ih pozvao da ponovno razmisle o svojoj odluci.

S druge strane, možda i najveći gubitnik među vlasnicima engleskih klubova je Aiyawatt Srivaddhanaprabha, izvršni direktor trgovačkog lanca King Power i vlasnik kluba Leicester.

Taj je klub prvi put u svojoj povijesti postao prvakom u sezoni 2015./2016., a trenutno je treći na ljestvici. Iza njega su čak četiri “superligaša” – Liverpool, Arsenal, Chelsea i Tottenham.

Skok dionica Juventusa

U Italiji razloga za zadovoljstvo ima Zhang Jindong, osnivač kineskog proizvođača kućanskih uređaja Suning. On je kontrolni udjel u milanskom Interu kupio 2016. za 306 milijuna eura. Blagotvorni utjecaj Superlige već je osjetila i dinastija industrijalaca, obitelj Agnelli.

Vlasnici Fiata posjeduju i klub Juventus, a cijena njegovih dionica skočila je početkom tjedna za 18 posto, najviše od listopada 2013. godine.

Gubitnik u “talijanskoj skupini” svakako je Dan Friedkin, američki milijarder koji je kolovozu prošle godine kupio kontrolni udjel u AS Roma.

“Vučica” je sedma u prvenstvu. Blizu zone ispadanja, na 16. mjestu, trenutno je Fiorentina u kojoj je većinski udjel prije dvije godine kupio Rocco Commisso, osnivač i izvršni direktor američke kablovske televizije Mediacom. Imovina Commissa vrijedi 8,8 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close