Prodaja Aer Lingusa diže tenzije u Irskoj

Autor: Tomislav Pili , 26. siječanj 2015. u 22:00
Ryanair drži gotovo trećinu udjela u Aer Lingusu

Najava mogućnosti prodaje 25 posto vladina udjela izazvala je reakciju oporbe, ali i partnera unutar vladajuće koalicije.

Treći pokušaj britanskog International Airlines Groupa (IAG), vlasnika aviokompanija British Airways te španjolske Iberije, da preuzme irskog rivala Aer Lingus na najboljem je putu ostvarenja.

IAG je tijekom vikenda dao treću po redu ponudu u manje od dva mjeseca, ovoga puta od 2,55 eura po dionici. Time je irski zrakoplovni prijevoznik vrednovan na 1,3 milijarde eura, a u petak je burzovna cijena dionica zaključena na 2,35 eura. Nova je ponuda za 15 centi viša od prethodne, pa je u ponedjeljak Uprava irske kompanije najavila da će ovoga puta otvoriti pregovore s IAG-om te preporučiti dioničarima prihvaćanje ponude. Iako se radi o kompaniji koja se pokazala izrazito otporna na pad prometa tijekom krize, glavna imovina Aer Lingusa na koju cilja IAG je 26 stajanki na londonskom aerodromu Heathrow. Međutim, sama najava mogućnosti prodaje izazvala je žestoke političke reakcije na "zelenom otoku".

 

1,3mlrd.

eura vrijedi Aer Lingus po najnovijoj ponudi od 2,55 eura za dionicu

Najveći dioničari Aer Lingusa su irska vlada s 25 posto udjela te niskotarifna kompanija Ryanair koja mora smanjiti svoj udjel od 29,8 posto na pet posto odlukom regulatora tržišnog natjecanja. Već u nedjelju oglasila se najveća oporbena stranka, konzervativna Fiánna Fail (Vojnici sudbine) koja od ministra prometa Paschala Donohoea traži odbacivanje IAG-ove ponude. Osim očekivanog otpora iz oporbe, vlada se suočava s problemima i unutar vladajuće koalicije, i to svega godinu dana prije izbora.

Naime, i Laburistička stranka, manjinski partner u koaliciji sa strankom centra Fine Gael, izrazila je skepsu spram IAG-ove ponude poručivši kako vlada mora zaštititi zrakoplovnu vezu između Londona i Shannona, glavne zračne luke zapadne Irske. Svoj je stav obznanio i sindikat pilota, kabinskog i zemaljskog osoblja koji smatra da IAG-ovim preuzimanjem prijeti otpuštanje do 1200 zaposlenika od sadašnjih 3900 zaposlenih u Aer Lingusu. Ministar Donohoe dijelom je smirio duhove izjavivši da će vlada pozorno ispitati posljedice prihvaćanja ponude. Inače, prodaja udjela u Aer Lingusu bila je dio plana privatizacije koji je 2010. dogovoren s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom u sklopu programa financijske pomoći Irskoj. Plan je 2013. suspendiran. 

Naizgled mala kompanija

S 47 zrakoplova prevezu 11 milijuna putnika

Irski zračni prijevoznik Aer Lingus osnovan je prije gotovo 80 godina, a godišnje s 47 zrakoplova preveze 10,6 milijuna putnika. Poslije British Airwaysa, Lufthanse i Virgina, irska kompanija na četvrtom je mjestu po broju putnika na londonskom Heathrowu, najprometnijem europskom aerodromu. U Aer Lingusu je ponikao i šef International Airlines Groupa Willie Walsh koji sada želi preuzeti irsku kompaniju. Naime, od 2001. do 2005. Walsh je bio izvršni direktor Aer Lingusa, a potom je otišao u British Airways.

Komentirajte prvi

New Report

Close