Prekretnica u borbi protiv korone? Odobren brzi test s rezultatima za 15 minuta

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2020. u 09:59
FOTO: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Radi se o testu BinaxNOW Covid-19 Ag Card, veličine kreditne kartice, koji će koštati pet dolara i dolazi u paketu s mobilnom aplikacijom. To će omogućiti građanima da pokažu svoj negativan test kad je to potrebno i obnove ga kad trebaju.

Abbott Labs je dobio hitno odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za svoj brzi test na antigene koji može detektirati zarazu covidom-19 u samo 15 minuta.

Ovako brzi test smatraju prekretnicom u borbi protiv koronavirusa, istaknuo je Brett Giroir iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Isto očito misle i investitori jer se zaliha testova gotovo rasprodala.

Radi se o testu BinaxNOW Covid-19 Ag Card, veličine kreditne kartice, koji će koštati pet dolara i dolazi u paketu s mobilnom aplikacijom. To će omogućiti građanima da pokažu svoj negativan test kad je to potrebno i obnove ga kad trebaju, piše CNN.

Ovaj test na antigene, prenosi N1, koji se radi pomoću brisa nosa, koristi istu tehnologiju kao i test za gripu. Očekuju da će do listopada proizvesti 50 milijuna ovih testova što bi trebalo omogućiti testiranje milijuna ljudi.

BinaxNOW Covid-19 Ag Card je četvrti test na antigene koji je dobio hitno odobrenje za korištenje. Ove vrste testova nisu toliko pouzdane kao standardni PCR testovi, no brži su, jeftiniji i manje invazivni.

No, čini se da se Hrvatska neće moći uključiti u eventualnu nabavu tog testa. Kako je istaknuo dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, SAD je Abbott Labsu zabranio izvoz do kraja godine.

“Amerikanci su zabranili Abbottu izvoz testova i opreme do kraja godine, a sve od opreme koju proizvede Roche rezervirano je do proljeća”, rekao je Šostar.

Komentirajte prvi

New Report

Close