Preko Trumpa do robe iz Kine

Autor: Tomislav Pili , 11. lipanj 2018. u 22:00
Iz Kine dolazi 90 posto uvoza u Sjevernu Koreju/REUTERS

Kineski model tranzicije u tržišno gospodarstvo atraktivan je Pyongyangu jer je ostvaren uz stabilnost.

Povijesni susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una koji danas počinje u Singapuru na ekonomskom planu za sjevernokorejsku stranu prije svega znači potencijalnu obnovu suradnje s Kinom, a ne sa Zapadom.

Prema tvrdnjama znanstvenika i ekonomista, unatoč američkim najavama da bi Sjeverna Koreja mogla profitirati od investicija ako odustane od nuklearnog arsenala, Kina i njezin ekonomski model državnog kapitalizma bit će motor moguće gospodarske transformacije najizoliranije države svijeta, prenosi Reuters.

"Kim razgovara s Trumpom jer mu treba američko ukidanje sankcija. Nakon toga svi će naslovi biti o Kimu i Xi Jinpingu", ističe Jeon Kyong-man, ekonomist Instituta korejske integracije. Kina je najvažniji sjevernokorejski saveznik i vanjskotrgovinski partner.

Od 2011. kada je Kim Jong Un dospio na vlast, važnost trgovine s azijskim divom još je veća. Naime, Kina trenutno sudjeluje s više od 90 posto u trgovinskoj razmjeni Sjeverne Koreje.

Kineski model tranzicije s planske privrede u tržišno gospodarstvo atraktivan je Pyongyangu jer je ostvaren uz političku, ekonomsku i socijalnu stabilnost, tvrdi Zhang Anyuan, glavni ekonomist u pekinškom Dongxing Securitiesu.

"Uzevši u obzir zemljopisni položaj, ekonomski sustav, veličinu tržišta i razinu ekonomskog razvoja, kinesko-korejska ekonomska suradnja ima prednosti koje su nezamjenjive", kaže Zhang. Adam Cathcart, stručnjak za kinesko-korejske odnose na sveučilištu Leeds smatra da će ekonomska liberalizacija biti spora jer će režim biti oprezan spram političkih rizika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close