Odustao od fakulteta kako bi se okušao u trgovini i postao – treći najbogatiji čovjek na svijetu

Autor: Tomislav Pili , 31. kolovoz 2022. u 13:35
Foto: Reuters

Imovina Gautama Adanija dosegla 137,4 milijardi dolara.

Azija je konačno dobila svog predstavnika među tri najbogatija čovjeka na svijetu. Kako piše Bloomberg, do prije nekoliko godina široj javnosti nije bio poznat Gautam Adani, indijski poslovni čovjek koji je odustao od fakulteta kako bi se okušao u trgovini dijamantima. Nakon toga se okrenuo ugljenu i postao – treći najbogatiji čovjek na svijetu.

Prvi put

Sa 137,4 milijarde dolara imovine Adani je tako na Bloombergovoj ljestvici milijardera smijenio Francuza Bernarda Arnaulta, vlasnika kompanije za luksuznu robu LVMH. Ovo je prvi put da je milijarder s azijskog kontinenta ušao među tri najbogatija čovjeka na planeti. To ranije nije uspjelo ni mnogo poznatijim azijskim bogatašima, Indijcu Mukeshu Ambaniju i Kinezu Jacku Ma, vlasniku internetskog trgovca Alibaba. Ispred Adanija samo su Jeff Bezos, osnivač Amazona sa 153 milijarde dolara te Elon Musk sa 251 milijardom dolara vrijednom imovinom.

Osim vađenjem i transportom ugljena, Adanijevo poslovno carstvo sastoji se i od podatkovnih centara, cementara, proizvodnje aluminija i medija. Grupacija posjeduje najvećeg indijskog operatera luka i aerodroma te distributera plina. Iako se primarno bavi ugljenom, Adanijev konglomerat najavio je nedavno ulaganje 70 milijardi dolara u zelenu energiju čime bi postao najveći svjetski proizvođač energije iz obnovljivih izvora.

Valja naglasiti kako je Adanijevo poslovno carstvo rapidno raslo, ponajviše uzimanjem kredita, pa zapadni analitičari posebno ističu veliku zaduženost. Proboj među tri najbogatija čovjeka na svijetu Adani može zahvaliti skoku cijene dionice njegove grupacije za više od 1000 posto u posljednje 2,5 godine. Skok cijene ugljena posljednjih mjeseci dodatno je osnažio Adanijev uspon. Rast dionice ponajprije je zasluga Adanijeva fokusiranja na područja za koje premijer Narendra Modi tvrdi da su ključna za postizanje dugoročnih gospodarskih ciljeva Indije.

Ušli i stranci

Fokus na obnovljive izvore energije i infrastrukturu privukli su u vlasničku strukturu Adani grupacije i investitore poput Warburg Pincusa i francuske energetske kompanije TotalEnergies. Samo tijekom ove godine Adanijevo bogatstvo povećalo se za 60,9 milijardi dolara, što je pet puta više nego bilo tko drugi na Bloombergovoj ljestvici milijardera. Adani je prvi put prestigao Ambanija kao najbogatijeg čovjeka u Aziji još u veljači. U travnju je ostavio iza sebe Billa Gatesa i postao četvrti najbogatiji čovjek.

7,7 milijardi

dolara donirao je Adani za svoj 60. rođendan

Valja istaknuti kako je Adaniju išlo na ruku što su neki američki milijarderi dio svog bogatstva donirali. Tako je Bill Gates objavio u srpnju da je prebacio 20 milijardi dolara u zakladu, a Warren Buffett je donirao 35 milijardi dolara. No, donirao je i Adani. Za svoj 60. rođendan za socijalne projekte izdvojio je 7,7 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close