Žele da Mercator, umjesto prodaje Agrokoru, postane zadruga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2014. u 13:23
Slavko Midzor/PIXSELL

Vlasnici zadruge bili bi zaposleni, dobavljači, sindikalne organizacije i drugi zainteresirani.

Slovenski forum socijalnog poduzetništva, inicijativa koja se zauzima za alternativne oblike kooperativnog vlasništva, predlaže da se umjesto prodaje koncernu Agrokor najveći slovenski trgovački lanac Mercator vlasnički preoblikuje u zadrugu čiji bi vlasnici bili zaposleni, dobavljači, sindikalne organizacije i drugi zainteresirani.

"U pripremi poslovnog modela i procesa preoblikovanja Mercatora iz dioničkog društva u zadrugu uzor su nam bile slične potrošačke i radničke zadruge koje uspješno djeluju u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Italiji", naveo je forum u četvrtak u priopćenju za javnost, navevši da prikupljaju potpise na javnu peticiju kojom se predlaže taj poslovni model za Mercator.

"U suradnji sa zainteresiranom stručnom javnošću pripremili smo alternativni model otkupa Mercatora i njegovo preoblikovanje u kooperativu pod nazivom Naš Mercator. U otkupu bi sudjelovali Mercatorovi radnici, potrošači i dobavljači", naveo je forum u priopćenju.

Kako navode, na pripremi modela sudjelovali su i podržali ga parlamentarni zastupnici dr. Andreja Črnak Meglič (Socijalni demokrati) i Brane Golubović (Pozitivna Slovenija).

"Javnu inicijativu upućujemo i predstavnicima državnih institucija, s pozivom da joj se pridruže i prema njoj opredijele te tako aktivno pridonesu njenoj realizaciji", naveli su u Slovenskom forumu socijalnog poduzetništva. "Moramo nastojati dobiti vlasnika koji će se zauzimati za dugoročni razvoj Mercatora, očuvanje i zaštitu radnih mjesta i Mercatorova branda, te za otkup i prodaju zdrave lokalno proizvedene hrane u Sloveniji", navode u argumentaciji svog prijedloga.

Trgovački lanac Mercator zapošljava oko 23.000 ljudi, od čega 11.500 u Sloveniji, a tvrdi se da je posredno na njega vezano ukupno oko 70.000 radnih mjesta kod dobavljača i u prerađivačkoj industriji.

Prema lanjskom kupoprodajnom ugovoru i aneksu potpisanom početkom ove godine, Agrokor transakciju preuzimanja 53 posto Mercatorovih dionica s većinskim vlasnicima treba obaviti do kraja lipnja ove godine.

Dogovorena cijena za otkup je 86 eura po dionici, što je veća cijena od one po kojoj trenutno Mercatorova dionica kotira na Ljubljanskoj burzi.

Slovenski mediji navode da je Agrokor već osigurao 485 milijuna eura preko plasiranih PIK obveznica, što je dovoljno za preuzimanje cijelog Mercatora, te da mu je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala kredit od 40 milijuna eura.

 

Komentari (8)
Pogledajte sve

Kad je primopredaja ? To nas, zakupce lokala u Mercatoru-H- jedino zanima!

Kupovat ce privut ce on njih akcijama a tek bosanci kad navale a Mercator je prisutan u puno vecim zemljama od Slovenije .Bugarska , Albanija , Hrvatska , Bosna , Srbija…………..


Todi bi bolje bilo da odustane od Merkatora jer će kupiti samo zgrade.Slovenci neće kod njega trošiti novce,budite sigurni da će trgovine opusjeti onog trena kad ih on preuzme

kako da ne, isto kao što ne dolaze na more kod nas i ne kupuju u našim trgovinama [emo_smijeh]

Todi bi bolje bilo da odustane od Merkatora jer će kupiti samo zgrade.Slovenci neće kod njega trošiti novce,budite sigurni da će trgovine opusjeti onog trena kad ih on preuzme

New Report

Close