Poznata lokacija na kojoj bi Rusija mogla provesti nuklearno testiranje

Autor: Poslovni.hr , 01. listopad 2023. u 08:42
Foto: Reuters

Putin je više puta izjavio da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje za obranu ruskog teritorija, a te riječi ne treba shvaćati kao prijetnju.

Fizičar Mihail Kovalčuk, saveznik i bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, iznio je prijedlog o testiranju nuklearnog oružja na ruskom nuklearnom poligonu u Novoj zemlji, arhipelagu Arktičkog oceana.

Kovalčuk je izjavio: “Predlažem da to učinimo barem jednom kako bismo uplašili Zapad, čije akcije protiv Rusije postaju sve agresivnije. Moramo se prilagoditi takvom ponašanju”, izvijestio je Newsweek.

Satelitske snimke kalifornijskog Instituta za međunarodne studije Middlebury potvrđuju povećanje obujma ruskog nuklearnog poligona od 2021. Nedavno je poligon posjetio i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, što ukazuje na strateški značaj tog područja.

Prvi nuklearni test Sovjetskog Saveza, podvodna eksplozija, izveden je na Novoj zemlji 1955. godine. Do 1990. godine na tom su mjestu obavljena ukupno 130 testiranja, uključujući detonaciju najvećeg nuklearnog oružja ikad testiranog, hidrogenske bombe AN602 Tsar snage 50MT, u listopadu 1961. godine.

Kovalčuk je naglasio: “Nakon tog testa, Amerikanci su odmah željeli pregovarati. Sada se situacija nije promijenila. Dovoljno je izvesti barem jedan test i stvari će se vratiti na svoje mjesto.”

Putin je više puta izjavio da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje za obranu ruskog teritorija, a te riječi ne treba shvaćati kao prijetnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close