Potražnja za umjetnim mesom u SAD-u skočila 265 posto

Autor: Tomislav Pili , 27. travanj 2020. u 21:59
Proizvodnja nadomjestaka za meso manje je ovisna o ljudskom radu

Proizvodnja umjetnog mesa iz biljnih bjelančevina je automatiziranija i time manje ovisna o ljudskom radu te tako otpornija na nedostatak radnika.

Nedostatak radne snage u klaonicama i tvornicama za preradu mesa uslijed pandemije koronavirusa doveo je do skoka potražnje za umjetnim mesom u SAD-u.

Kako piše Financial Times pozivajući se na podatke tvrtke Nielsen, prodaja mesnih nadomjestaka temeljenih na biljnim bjelančevinama u tjednu do 18. travnja skočila je 200 posto. K tome, u posljednjih osam tjedana eksplodirala je za 265 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Za usporedbu, potražnja za svježim mesom u istom je razdoblju porasla za 30, odnosno 39 posto.

Tajna uspjeha leži u tehnologiji proizvodnje. Naime, proizvodnja umjetnog mesa iz biljnih bjelančevina je automatiziranija i time manje ovisna o ljudskom radu te tako otpornija na nedostatak radnika.

S druge strane, trenutno u SAD-u ne radi 30 posto kapaciteta prerade svinjskog mesa te 14 posto u preradi govedine. Prošloga je tjedna najveći američki prerađivač mesa, kompanija Tyson Foods, zatvorio dva velika pogona za preradu svinjetine u Indiani i Iowi te tvornicu govedine u Washingtonu.

Iako nadomjestak za meso iz biljnih bjelančevina i dalje ima vrlo mali udjel na tržištu, posljednjih godina popularnost mu ubrzano raste. Taj je trend dodatno ubrzala koronakriza, ističe za FT analitičar Bruce Friedrich.

Komentirajte prvi

New Report

Close