Postupak protiv BiH zbog TE Tuzla

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2019. u 21:59
Izgradnja Bloka 7 već je počela

Energetska zajednica tvrdi da je jamstvo za kineski kredit kojim će se graditi Blok 7u tuzlanskoj termoelektrani državna pomoć, dok vlada Federacije BiH objašnjava da nije.

Nakon što je Energetska zajednica (EZ) prekinula pregovore s vladom FBiH, najavljuje i pokretanje postupka protiv države, a sve zbog kreditiranja izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

Spor je nastao jer između vlade FBiH, odnosno BiH i Energetske zajednice ne postoji slaganje je li jamstvo za kineski kredit državna pomoć ili nije. U Energetskoj zajednici tvrde da jeste, dok iz vlade FBIH poručuju suprotno, pišu Nezavisne novine.

"Ne znam šta će uraditi Kinezi, ali sigurno sve europske banke koje bi eventualno sudjelovale u financiranju tog projekta imat će probleme. Znači da je ulaganje problematično", tvrdi Janez Kopač, direktor Tajništva EZ.

No, Savjet za državnu pomoć, potvrdio je da jamstvom za kineski kredit vrijedan gotovo 1,6 mlrd. KM (oko 818 mil. eura) nije prekršen Zakon o državnoj pomoći. Ministar Mirko Šarović vjeruje da će BiH uvjeriti EZ kako nije riječ o državnoj pomoći.

Radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla počeli su 1. studenoga. Samo vrijednost pripremnih radova procjenjuje se na gotovo 18 milijuna maraka.

Procjene su da bi Blok 7 u sljedećih pet godina trebao početi s radom, čime bi prestali raditi postojeći blokovi tri, četiri i pet.

Komentirajte prvi

New Report

Close