Poslovnjaci sve više ‘bježe’ u Berlin

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2015. u 12:21
Najam u Berlinu je jeftiniji

U glavnom gradu iznajmljeno više poslovnog prostora nego u Münchenu.

Magična privlačnost Berlina rezultirala je podatkom da je ove godine u njemačkoj prijestolnici po prvi puta unajmljeno više poslovnih prostora nego u Münchenu.

Samo u prvoj polovici ove godine kompanije svih veličina unajmile su rekordnih 335.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. U glavni grad pohrlile su uglavnom tvrtke iz sektora usluga, poput konzultantske tvrtke KPMG koja je u posljednih 10 godina povećala svoju prisutnost u Berlinu za 70 posto. "Berlin je vrlo atraktivan mladim profesionalcima", ističe za Bloomberg Thomas Löhmer, voditelj nekretninskog sektora u KPMG LLP-u. "Berlin cementira svoju poziciju njemačke investicijske prijestolnice", kaže Andraes Wende, glavni operativni direktor u tvrtki Savills.

"Sve više stranih ulagača prvo pomisli na Berlin kada  dođu u Njemačku", dodaje Wende. Iako je potražnja u posljednjih tri godine uvećala cijene najma za gotovo petinu, poslovni prostori u Berlinu i dalje su značajno jeftiniji nego u drugim njemačkim gradovima. Prosječna cijena najma u Berlinu iznosi 23 eura po kvadratu dok se u Frankfurtu traži 38 eura, a u Münchenu 35 eura. Razlog tomu leži u relativnoj ekonomskoj nerazvijenosti Berlina. Naime, prijestolnica ima jednu od najviših stopa nezaposlenosti u zemlji, a nijedna od 30 kompanija iz sastava burzovnog indeksa DAX nema sjedište u Berlinu.   

Komentirajte prvi

New Report

Close