Poskupljenje pretplate ostao jedini način povećanja prihoda

Autor: Tomislav Pili , 22. listopad 2020. u 07:20
Foto: Pixabay

Analitičari su očekivali porast za 3,4 milijuna pretplatnika, unatoč upozorenjima kompanije da u drugom dijelu godine ne očekuje skok kao u prvom kvartalu.

Netflix će upamtiti treće tromjesečje ove godine, ali ne po dobru. Servis za streaming filmova ostvario je najsporiji rast broja pretplatnika u posljednje četiri godine uslijed povećane konkurencije, ukidanja dijela restrikcija zbog suzbijanja pandemije koronavirusa te povratka sportskih prijenosa na televiziji.

Odraz na dionicu

Kako stoji u izvješću za tromjesečno razdoblje do 30. rujna, Netflix je tijekom kvartala pridobio 2,2 milijuna novih pretplatnika. To je razočaralo analitičare na Wall Streetu koji su procjenjivali da je kompanija povećala pretplatničku bazu za 3,4 milijuna.

Očekivanja financijaša nije ispunio ni podatak o dobiti po dionici. Umjesto 2,14 dolara, kompanija je ostvarila 1,74 dolara, odnosno dobit od 790 milijuna dolara. Ipak, valja naglasiti da je godinu ranije dobit iznosila 665,2 milijuna dolara ili 1,47 dolara po dionici.

Razočaravajući rezultati odrazili su se na dionicu koja je jedna od najvećih ovogodišnjih burzovnih dobitnika zbog ostanka stanovništva u domovima uslijed pandemije. U utorak je u produženom trgovanju Netflix na burzi oslabio gotovo 6 posto, spustivši se na 494 dolara.

“Broj domaćih pretplatnika je gotovo stagnirao, što naglašava zasićenost Netflixom na američkom tržištu”, komentirao je za Reuters Ross Benes, analitičar eMarketera. S obzirom da broj domaćih pretplatnika stagnira, porast prihoda vjerojatno će doći od povećanja cijena, dodao je Benes.

Podsjetimo, godina je počela vrlo obećavajuće za Netflix koji je u prvom tromjesečju zabilježio čak 15,8 milijuna novih pretplatnika. No, kompanija je tada upozorila investitore da takav skok ne treba očekivati u drugom dijelu godine kako će se ukidati restriktivne epidemiloške mjere.

Na kraju trećeg tromjesečja Netflix u cijelom svijetu broji 195,2 milijuna pretplatnika. Kompanija za četvrto tromjesečje očekuje porast njihova broja u cijelom svijetu za 6 milijuna.

To je nešto manje od 6,5 milijuna koliko očekuju analitičari. Ipak, njihove prognoze nadmašio je podatak o prihodima u trećem tromjesečju. Umjesto 6,38 milijardi dolara, kompanija je ostvarila 6,44 milijarde dolara što je 22,7 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Zaoštrena tržišna utakmica

Tijekom trećeg tromjesečja Netflix je izbacio nekoliko novih serija – poput “Emily in Paris” – s kojima cilja preoteti dio pretplatnika sve brojnijoj i opasnijoj konkurenciji.

Osim Appleovog servisa, u utrku su se prošle godine uključili i Walt Disney te AT&T-ova kompanija WarnerMedia sa svojom uslugom HBO. Na sve zaoštreniju tržišnu utakmicu ukazali su i vodeći ljudi Netflixa. Ipak, u kompaniji smatraju da je segment internetskog streaminga još u začetku.

“Kad se sljedeći put vidimo, trebali bismo imati preko 200 milijuna pretplatnika, a godinu ćemo završiti s 34 milijuna dodatnih pretplatnika što je novi rekord”, izjavio je tijekom konferencije za investitore izvršni predsjednik Reed Hasting

Komentari (1)
Pogledajte sve

Čini se da je sazrilo vrime i za hrvatski titl.

Nevolja natira orla da i s kokoši spava.

New Report

Close