Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica i hrane iz Ukrajine, pridružila se i Slovačka, evo koja se bitka vodi u pozadini

Autor: Ana Blašković , 17. travanj 2023. u 13:00
Foto: Shutterstock

Nakon što je ruska invazija blokirala crnomorske luke, velike količine ukrajinskih žitarica preplavile su EU i srušile cijene lokalnih proizvoda.

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz žitarica i druge hrane iz susjedne Ukrajine kako bi zaštitile svoje poljoprivrednike, priopćile su dvije vlade u subotu nakon što su velike zalihe srušile cijene diljem regije. Danas je to napravila i Slovačka.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog poljske odluke uz poruku da “rješavanje različitih problema drastičnim unilateralnim djelovanjem neće ubrzati pozitivno rješenje situacije”.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih zavrzlama, srušivši cijene i ugrozivši prodaju lokalnih poljoprivrednika. Europska komisija poručila je da su jednostrane akcije zemalja članica neprihvatljive.

700 000

tona poljoprivrednih proizvoda prijeđe poljsku granicu mjesečno

Politički problem
To je stvorilo politički problem za poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini jer je razljutilo glasače u ruralnim područjima gdje je potpora stranci obično visoka. U pismu Europskoj komisiji prošli mjesec, premijeri pet istočnoeuropskih zemalja rekli su da je razmjer povećanja proizvoda poput žitarica, uljarica, jaja, peradi i šećera “bez presedana” i predložili da se razmotre tarife na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih dobara.

”Vlada se danas odlučila na regulaciju koja zabranjuje uvoz žitarica u Poljsku i više desetaka drugih vrsta hrane”, rekao je tijekom stranačke konvencije čelnik vladajuće poljske stranke PiS-a Jaroslaw Kaczynski. “I dalje smo i ostajemo prijatelji i saveznici Ukrajine. Podržavamo je i podupiremo… No dužnost je svake države, svake vlasti, dobre vlasti u svakom slučaju, da štiti interese svojih građana”, dodao je.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivredne politike i hrane reklo je da je poljska zabrana u suprotnosti s postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu i pozvao Varšavu na razgovore kako bi se riješio problem. “Razumijemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, no naglašavamo da su ukrajinski poljoprivrednici trenutno u najtežoj situaciji”, priopćilo je ministarstvo.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana u subotu se pridružila zabrani, rekavši da bi status quo uzrokovao tešku štetu lokalnim poljoprivrednicima. Mađarska vlada je objavila da se nada promjenama u regulaciji na razini EU-a, uključujući i to da se nanovo razmotre carine na ukrajinske proizvode koje su ukinute.

Ukrajina izvozi većinu poljoprivrednih proizvoda, posebice žitarice, preko crnomorskih luka/SHUTTERSTOCK

Zabrana tranzita
Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i druge hrane također će se primjenjivati na tranzit tih proizvoda kroz zemlju.

“Zabrana je potpuna, uključujući zabranu tranzita kroz Poljsku”, napisao je ministar razvoja i tehnologije Waldemar Buda na Twitteru, dodajući da će se razgovarati s ukrajinskom stranom o stvaranju sustava koji osigurava da roba prolazi samo kroz Poljsku i da ne završava na lokalnom tržište.

Ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform objavila je da bi se ukrajinski i poljski ministri trebali sastati u ponedjeljak u Poljskoj i da će razgovori biti usredotočeni na tranzitni aranžman.

Ukrajina većinu poljoprivredne robe, posebice žitarice, izvozi preko crnomorskih luka koje su deblokirane u srpnju prema sporazumu između Ukrajine, Turske, Rusije i UN-a. Oko 3 milijuna tona žitarica napušta Ukrajinu svakog mjeseca crnomorskim žitnim koridorom, dok se samo do 200.000 tona kreće u europske luke preko poljskog teritorija.

Ukrajinski ministar poljoprivrede Mykola Solsky rekao je da 500.000 do 700.000 tona raznih poljoprivrednih proizvoda prijeđe poljsku granicu svaki mjesec, uključujući žitarice, biljno ulje, šećer, jaja, meso i druge proizvode.

Slovačka privremeno obustavlja uvoz žitarica iz Ukrajine

Slovačka će privremeno obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade nakon što su to već učinile Poljska i Mađarska. Ured vlade je priopćio da će se sastati međuministarska radna skupina glede tog pitanja, izvijestila je slovačka novinska agencija TASR.

Bratislava je slijedila primjer Varšave i Budimpešte koje su tijekom vikenda zabranile uvoz ukrajinskog žita. Europska komisija objavila je da su te jednostrane trgovinske mjere 'neprihvatljive'. Slovački poljoprivrednici ne mogu konkurirati uvozu jeftinog ukrajinskog žita i mogli bi se boriti za preživljavanje.

Prekomjerna ponuda postala je politički problem za poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) u izbornoj godini. Mađarska bi pak mogla produljiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica i nakon 30. lipnja ako EU ne poduzme dovoljno koraka da zaštiti mađarske poljoprivrednike, rekao je u ponedjeljak Sandor Farkas, državni tajnik mađarskog ministarstva poljoprivrede. 'Očekujemo da će Poljska i Mađarska ponuditi neko objašnjenje i uslijedit će reakcija Europske komisije', rekao je europski dužnosnik. 'Postoji problem i očekujemo da Komisija izađe s prijedlogom glede toga. Vidjet ćemo što možemo učiniti u idućim tjednima i mjesecima', dodao je. Kijev će nastojati osigurati ponovno otvaranje tranzita hrane i žitarica preko Poljske kao 'prvi korak' na pregovorima u Varšavi u ponedjeljak, rekao je ukrajinski ministar poljoprivrede Mikola Solski. Ovaj tjedan će se održati i dodatni pregovori, s Rumunjskom u srijedu, a sa Slovačkom u četvrtak.

Komentirajte prvi

New Report

Close