Plenković na sjednici vlade: Promijenjena je slika svijeta kakvog smo poznavali

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2022. u 13:56
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Otvorena agresija protiv Ukrajine i najveća vojna operacija na našem kontinentu posljednjih tri četvrt stoljeća, ocijenio je šef vlade, “dramatično je promijenila međunarodne odnose i sliku svijeta kakvog smo do sada poznavali”.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će Vlada i svi njezini resori i službe učiniti sve da Hrvatska, u uvjetima ruske agresije na Ukrajinu, funkcionira normalno, dodatno istaknuvši važnost energetske neovisnosti Hrvatske.

“Vlada i sve nadležne službe učinit će sve da Hrvatska funkcionira normalno, a da u političkim i daljnjim nastupima vrlo jasno govorimo o onome što se počelo događati jutros sa ovom nezapamćenom, neviđenom i neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Dodaje kako je danas jasnije nego ikada koliko je za Hrvatsku važna diverzifikacija opskrbe plinom kako bi se očuvala energetska neovisnost.

“Odluka naše prve Vlade da investiramo u LNG terminal na Krku pokazuje se od strateške važnosti”, istaknuo je Plenković.

Najavio je da će Vlada, zbog agresije koja je podigla cijene brenta nafte i plina, nastaviti s mjerama ublažavanja udara cijena na kućanstva i poduzeća.

“Postavlja se pitanje i ulaganja u naše obrambene sposobnosti, u Hrvatsku vojsku, stoga ćemo nastaviti ulagati u sposobnosti Hrvatske vojske”, kazao je Plenković.

Podsjetio je na nabavu 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, te borbenih vozila pješaštva Bradley od SAD-a.

Jutros održan niz sastanaka

“Tijekom jutra smo imali sastanak užeg kabineta, konzultirali se sa svim resorima, održao sam komunikaciju sa guvernerom HNB-a, čelnikom sigurnosnog sustava. MUP, MORH, Ministarstvo zdravstva, energetike, financija, svi su maksimalno angažirani kako bi održali stabilnost svih segmenata i sastavnica funkcioniranja u ovakvim okolnostima”, izvijestio je premijer.

Dodao je kako se čuo i s hrvatskim veleposlanicima u Ukrajini, Ruskoj Federaciji, pri EU-u, pri NATO-u i pri Ujedinjenim narodima.

“Nazvao sam i predsjednika Milanovića, obavijestio ga o stavovima Vlade, a njih možemo sažeti u pet točaka: najoštrija osuda ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu i njen suverenitet. Poziv Rusiji da odmah prestane s napadom. Puna solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom. Podržavanje paketa sankcija na sastanku EU večeras, spremnost Hrvatske da humanitarno i tehnički pomogne Ukrajini te mogućnost da prihvati ukrajinske izbjeglice”, naglasio je Plenković.

Izrazio je spremnost Vlade i njega osobno da se s obzirom na okolnosti održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Što se mene tiče taj sastanak može biti već sutra”, poručio je Plenković.

Komentirajte prvi

New Report

Close