Planiraju miješanje cjepiva protiv korone kako bi povećali učinkovitost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. travanj 2021. u 08:28
Foto: Reuters

Dva cjepiva Sinopharma su pokazala učinkovitost od 79,4% i 72,5 %.

Voditelj kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u nedjelju je rekao da se zbog “nevelike” učinkovitosti trenutačno raspoloživih cjepiva razmatra kombiniranje raznih cjepiva protiv covida-19.

Dostupni podaci pokazuju da kineska cjepiva zaostaju iza drugih po učinkovitosti, uključujući proizovde Pfizera i Moderne, no lakše ih je skladištiti jer ne zahtijevaju tako stroge kontrole temperature.

“Cjepiva koja su trenutno dostupna nemaju visoke stope učinkovitosti. Razmatra se korištenje cjepiva različitih tehničkih linija”, rekao je Gao Fu.

Po njegovim riječima, “optimizacija” postupka cijepljenja, uključujući mijenjanje broja doza i vremenski razmak između doza je “definitivno” rješenje za učinkovitost cjepiva.

Kina je razvila četiri domaća cjepiva koja su odobrena za javnu uporabu.

U subotu je dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC) kazao da će Kina do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19.

Kinesko cjepivo Sinovac, kako su pokazala klinička ispitivanja u Brazilu, ima učinkovitost nešto veću od 50 posto, dok su u Turskoj ispitivanja tog cjepiva pokazala učinkovitost od 83,5 posto.

Dva cjepiva Sinopharma su pokazala učinkovitost od 79,4% i 72,5 %.

Kina je isporučila milijune doza cjepiva drugim zemljama. Peking još nije odobrio nikakva strana cjepiva za uporabu u Kini, gdje se koronavirus pojavio krajem 2019. godine.

Do sada je Peking gorljivo branio svoja cjepiva, istodobno dovodeći u sumnju sigurnost i logističke kapacitete ostalih cjepiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close