Partneri iz Zagreba i Beograda u svađi nakon gubitka koncesije

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2020. u 08:06
Omega Plus traži 38 mil. eura od Kermas Energije za izgubljenu dobit/ GettyImages

Zajednička tvrtka Eol Prvi probila je sve rokove za gradnju vjetroparka Trusina snage 51 megavat.

Nakon što je vlada Republike Srpske oduzela koncesiju za gradnju vjetroparka Trusina u Nevesinju, tvrtke Omega Plus iz Beograda i Kermas Energija iz Zagreba, čije je zajedničko poduzeće Eol Prvi dobilo koncesiju ušle su u spor vrijedan gotovo 38 milijuna eura.

Pokušaj smjene direktora
Vlada Republike Srpske je 2012. dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroparka Trusina, instalirane snage 51 megavat, tvrtki Eol Prvi u kojoj udjel od tri posto ima i općina Nevesinje. Budući da su probijeni svi rokovi za izgradnju energetskog objekta vrijednog 150 milijuna maraka (oko 76 mil. eura), koncesija je oduzeta.

Kako piše portal Capital.ba, Omega Plus od Kermas Energije, bivše tvrtke Danka Končara, tužbom pokušava naplatiti 33,7 milijuna eura po osnovu izgubljene dobiti zbog oduzimanja koncesije, za što je, kako smatraju, odgovoran njihov partner iz Zagreba.

Također, traže i 4,5 milijuna eura po osnovu preostalog duga iz 2014. kada su kao osnivači koncesijskog društva Eol Prvi na Kermas Energiju prenijeli 87 posto udjela, jer tvrde da im je plaćeno samo 27 posto udjela.

S druge strane, navodi Capital. ba, Kermas Energija pokušava preko skupštine tvrtke Eol Prvi smijeniti direktora Zlatka Mandžuku, ujedno i direktora tvrtke Omega Plus, jer kako kažu, pokušava na svoju tvrtku nezakonito prenijeti 67 posto udjela Kermas Energije.

Oni su lani pokušali zakazati sjednicu na kojoj bi Mandžuku razriješili dužnosti, ali je Smail Begović, predsjednik Okružnog privrednog suda u Trebinju, donio rješenje kojim se Kermas Energiji zabranjuje raspolaganje sa 87 posto udjela u tvrtki Eol Prvi te pravo glasa iz 60 posto udjela, te tako blokirao rad tvrtke. Pravni zastupnici Kermas Energije žalili su se Višem privrednom sudu u Banja Luci.

Traže pomoć veleposlanstva
Sud žalbu uvažava i predmet vraća prvostupanjskom sudu. Odvjetnik Predrag Baroš kaže kako Kermas Energija od pravosuđa RS ne očekuje ništa osim fer i pravičnog suđenja. "Dva puta smo se obraćali veleposlanstvu RH u BiH s molbom za monitoring i da zahtijeva izvještaj o postupanju suda u Trebinju", rekao je Baroš.

Spor, međutim, novom tužbom ide dalje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close