Parlament donosi zakon o besplatnim ulošcima za sve žene

Autor: Tomislav Pili , 25. veljača 2020. u 15:51
Foto: GettyImages

“To nisu luksuzne potrepštine. To su uistinu osnovne potrepštine i nikome ne bi trebao biti spriječen pristup proizvodima za menstruaciju”, izjavila je Lennon.

Škotski parlament odobrit će danas zakon kojim će svim ženama biti omogućeni besplatni higijenski ulošci i tamponi, a to bi proračun godišnje stajalo malo više od 24 milijuna funti. Škotska će time postati prva država u svijetu koja je to omogućila svojim građankama. Škotski zakon o proizvodima za menstruaciju – kako je službeni naziv tog dokumenta – predložila je zastupnica Monica Lennon, a u prvo čitanje upućen je još 2017. godine, navodi Reuters.

“To nisu luksuzne potrepštine. To su uistinu osnovne potrepštine i nikome u Škotskoj ne bi trebao biti spriječen pristup proizvodima za menstruaciju”, izjavila je Lennon. Higijenski proizvodi u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno se oporezuju po stopi od 5 posto. Vlada nekadašnjeg premijera Davida Camerona tvrdila je kako želi ukinuti taj porez, ali da su joj ruke vezane pravilima Europske unije koja definiraju porezne stope za određene skupine proizvoda. Škotska vlada u obrazloženju prijedloga za prihvaćanje zakona ističe kako higijenske uloške ne oporezuje 13 država u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close