‘Papa je već pokazao skromnu i duhovitu stranu’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. ožujak 2013. u 10:22
Timothy Dolan (Epa)

Njujorški je nadbiskup opisao i emocije koje su zavladale Sikstinskom kapelom kada je kardinal Bergoglio došao do 77. glasa.

Novoizabrani papa Franjo nije se poslije obraćanja vjernicima na Trgu svetog Petra vratio u Dom svete Marte u papinskoj limuzini nego u autobusu s ostalim kardinalima, što pokazuje njegovu skromnu stranu, kazao je rano u četvrtak njujorški nadbiskup kardinal Timothy Dolan.

Dolan je rekao da su se kardinali poslije Papina blagoslova vjernicima posebnim minibusevima prevezli od bazilike svetog Petra do Doma svete Marte, gdje su smješteni za trajanja konklava. Ispred zgrade su se poredali kako bi dočekali Papu koji im se trebao pridružiti na njihovoj posljednjoj zajedničkoj večeri kao izborničkoj skupini. "Očekivali smo da će doći u limuzini koju smo vidjeli kako ga čeka ispred Apostolske palače, ali on je sišao iz posljednjeg autobusa s kardinalima. Valjda je rekao svom novom vozaču: U redu je, slobodan si, idem s dečkima", prepričao je Dolan novinarima.

Unutar rezidencije, za večerom, Papa je pokazao i svoju duhovitu stranu, kaže Dolan. "Nazdravili smo mu, a on nam je odgovorio: Neka vam Bog oprosti". Kardinale je ponovo nasmijao kada je, u referenci na napornih sedam dana priprema za konklave i dva dana konklava, kazao: "Dobro ću spavati večeras, a nešto mi govori da ćete i vi". Dolan je kazao da im je Papa rekao da će već u četvrtak posjetiti svoga prethodnika Benedikta XVI. u Castel Gandolfu.

Njujorški je nadbiskup opisao i emocije koje su zavladale Sikstinskom kapelom kada je kardinal Bergoglio došao do 77. glasa. "Svi smo počeli pljeskati, ali smo onda morali pričekati da se glasovi izbroje do kraja, pa smo ponovo zapljeskali. I onda još jednom kad je prihvatio izbor".

Kada se Franjo vratio iz "sobe suza", male sakristije pored Sikstinske kapele u kojoj se odjenuo u papinsko ruho, na povišenoj platformi već je bio postavljen papinski tron, ali je ostao prazan jer se Papa odlučio obratiti kardinalima iz stolice koja je bila u ravnini s njihovima, rekao je Dolan. Dolan je potvrdio da je Papa uzeo ime Franjo u čast svetog Franje Asiškog. Kazao je da će njegov izbor biti "poticaj i pravi blagoslov" Crkvi u objema Amerikama. "Svi smo odahnuli jer znamo da imamo dobrog pastira. On je izvanredan čovjek, pouzdan i stabilan, krasne jednostavnosti i iskrenosti", rekao je Dolan.

Komentirajte prvi

New Report

Close