Pao superkartel odgovoran za trećinu kokaina u Europi, Europol objavio video

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2022. u 11:58
FOTO: Screenshot/Youtube

U koordiniranoj akciji policije diljem Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata uhvaćeno je 49 osoba osumnjičenih za krijumčarenje droge.

 

Između 8. i 19. studenog koordinirane akcije izvedene su širom Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata pri čemu su se na meti našli šefovi operacija, ali i logistički lanci koji su sudjelovali u krijumčarenju droge u Europu. Zapljene su ogromne, otkriveno je više od 30 tona droge.

Razbijanje ovog “super kartela” koje je uključivalo jednu “izuzetno veliku ribu” iz Nizozemske sa sjedištem u Dubaiju – uglavnom je ciljalo na kokain koji dolazi iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen.

“Šefovi narko organizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao ‘super kartel’ koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Europi”, rekao je Europol.

“Razmjer uvoza kokaina u Europu pod kontrolom i zapovjedništvom osumnjičenika bio je ogroman”, stoji u priopćenju Europola, dodajući da je tijekom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge.

Operacija za koordinaciju racija napada nazvana je “Desert Light” (“Pustinjska svjetlost”) i planirana je dvije godine.

‘Izuzetno velika riba’

Europol je priopćio da je Dubai uhitio dvojicu važnih osumnjičenika koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Nizozemskom i još dvojicu sa Španjolskom.

Deset osoba uhićeno je u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španjolskoj. Još 14 osoba uhićeno je 2021. u Nizozemskoj u sklopu iste operacije, priopćila je organizacija sa sjedištem u Haagu.

Uhićenja su posljednja u nizu koja su uslijedila nakon policijskog hakiranja sofisticiranih šifriranih telefona koje su koristile mreže organiziranog kriminala prošle godine, priopćio je Europol.

Policija je prošle godine ukinula telefonsku platformu SKY ECC, nakon što ju je dugo vremena potajno koristila za prisluškivanje onoga što je navodno bila sigurna komunikacija između trgovaca drogom.

Nizozemski tužitelji rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom, koji je pritvoren zbog navodnog uvoza tisuća kilograma  kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine.

“Riječ je o teškim kaznenim djelima koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antwerpena i Rotterdama”, priopćilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Drugi je 40-godišnjak koji ima državljanstva Nizozemske i BiH, navodi se.

“Jedan od nizozemskih osumnjičenika je izuzetno velika riba”, rekao je za AFP izvor iz Europolakoji je želio ostati anoniman.

Nizozemski osumnjičenici navodno su bili povezani s Ridouanom Taghijem, koji je uhićen u Dubaiju 2019. i sada mu se sudi u Nizozemskoj, rekao je izvor.

Taghi je optužen za vođenje velike skupine za krijumčarenje kokaina sa sjedištem u Amsterdamu i suočava se s optužbama koje uključuju i ubojstvo.

Španjolska policija priopćila je da je ukupno 13 osoba uhićeno u Barceloni, Madridu i Malagi 8. studenoga nakon što je 698 kilograma kokaina pronađeno u kontejneru u luci Valencije.

Šef operacije krijumčarenja, britanski državljanin, pobjegao je u Dubai nakon pokušaja uhićenja u Španjolskoj i otamo je nastavio upravljati operacijama, stoji u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close