Paloma prva od državnih tvrtki na redu za privatizaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 19. listopad 2015. u 22:01
Paloma čeka kredit EBRD-a od 4,5 milijuna eura

Kompanija je u kolovozu postigla dogovor s Novom KBM i Abankom o refinanciranje kredita u iznosu od sedam milijuna eura.

Paloma, poznati slovenski proizvođač higijenskih proizvoda, prvi je od kompanija s većinskom državnom vlasništvu u redu za prodaju, izjavio je Metod Dragonja, državni tajnik u slovenskom Ministarstvu financija. Paloma je inače jedno od 15 poduzeća u državnom vlasništvu koje je prije dvije godine uvršteno na popis tvrtki kojima se traži novi vlasnik.

Članovi Nadzornog odbora Slovenskog državnog holdinga (SDH) prošlog tjedna odlučili su za pomoć u odluci o dokapitalizaciji Palome angažirati odvjetničku tvrtku Schoenherr, javlja list Dnevnik. Također je pripremljeno pravno mišljenje o dokapitalizaciji tvrtke koji je već neko vrijeme čeka na 4,5 milijuna eura kredita od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Rast cijene celuloze 
"Ta je banka u završnoj fazi odobravanja razvojnih sredstava. Pozitivnim poslovanjem u 2014. godini i prvoj polovici 2015. godine, te reprogramiranje kredita od strane poslovnih banaka i nastavkom dokapitalizacije dobili smo povjerenje EBRD-a", objašnjavaju iz Palome. Slovenska kompanija je početkom kolovoza postigla dogovor s Novom KBM i Abankom o refinanciranje kredita s dužim rokom dospijeća, u iznosu od sedam milijuna eura. Sredstva EBRD-a bit će usmjerena na povećanje energetske učinkovitosti, potrebna ulaganja u obnovu proizvodnje i povećanje proizvodnih kapaciteta. Procjena EBRD-a je da je kredit važan korak u financijskom restrukturiranju, dokapitalizaciji i privatizaciji tvrtke.

Paloma je nakon uspješne 2014. godine u kojoj je zabilježila gotovo 3,5 milijuna eura dobiti iz poslovanja nastavila pozitivno poslovati i u 2015. Ipak, u prvom tromjesečju, dobit je dvostruko manja nego prošle godine u istom razdoblju, što prema riječima Tadeja Gosaka, predsjednika uprave slovenskog proizvođača papira, treba pripisati nepovoljnom tečaju dolara koji se ogleda u cijeni celuloze. Budući da je takvo stanje za Palomu značilo oko 12 posto višu cijenu za celulozu od planiranog poduzeli su niz dodatnih mjera za smanjenje negativnog utjecaja, ali je to još uvijek imalo značajan utjecaj na poslovne rezultate. Kao što je objasnio Gosak, aktivni su sporazumi sa svim postojećim dobavljačima celuloze, dok su u potrazi za alternativnim izvorima.

Osvajanje regije
"Nastavit ćemo s korporativnim i financijskim restrukturiranjem jer želimo postati vodeći proizvođač i dobavljač visokokvalitetnih higijenskih proizvoda od papira u regiji Adria, srednjoj Europi i drugdje", kažu u Palomi. Sigurno je da će takve ciljeve podržati i novi vlasnici, o kojima se govori već godinama. Tako je još 2008. objavljeno da su za 71 posto Palome zainteresirana mađarska kompanija Paper&More i BiH Violeta, koja je brzo odustala, a predsjednik uprave Violete Petar Ćorluka je izjavio da "tko god da kupi Palomu neće zbog toga biti sretan".

Vjerojatno su slično mišljenje usvojili i Mađari. U lipnju ove godine Dnevnik je objavio da su za dokapitalizaciju "tehnološki zaostale" Palome zainteresirani poljski fond Abris Capital i slovačka tvrtka Slovak Hygienic Paper (SHP) i njen vlasnik Eko Invest. Treba li među njima tražiti novog vlasnika kompanije s tradicijom od 140 godina doznat će se uskoro. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close