Pad cijene bakra istopio dobit Lukšićeve Antofagaste

Autor: Tomislav Pili , 16. ožujak 2016. u 14:35
Diego Hernandez, glavni izvršni direktor Antofagaste, poručio je dioničarima da ne očekuju dividendu/REUTERS

Tijekom prošle godine cijena bakra na svjetskom tržištu srušila se 25 posto što je bio najveći godišnji pad te sirovine od 2008. godine.

Tamni oblaci nadvili su se nad rudarskom kompanijom Antofagasta u vlasništvu najbogatije čileanske obitelji hrvatskih korijena Lukšić koja je u Hrvatskoj vlasnik turističke kompanije Plava laguna. Antofagasta je u utorak objavila kako neće isplatiti dividendu jer je dobit srezana 98 posto uslijed znatnog pada cijene bakra na svjetskom tržištu. Razlog je usporavanje potražnje Kine, jednog od vodećih svjetskih potrošača bakra.

 

34posto

pali su prihodi kompanije na 3,4 milijarde dolara

Istopljena dobit
Cijena te sirovine u siječnju je pala na najnižu razinu u posljednjih šest i pol godina. Tijekom prošle godine cijena je oslabila za četvrinu što je najveći godišnji pad od 2008. godine. U takvim okolnostima neto dobit Antofagaste – jednog od 10 svjetskih proizvođača bakra – istopila se sa 422,4 milijuna dolara iz 2014. na svega 5,5 milijuna dolara. Pokazatelj profitabilnosti – dobit prije oporezivanja, amortizacije, kamata i deprecijacije (EBITDA) – smanjen je preko 58 posto na 891 milijun dolara. Prihodi su pri tome pali 34 posto na 3,4 milijardi dolara. Sukladno rezultatima, dioničari kompanije ne trebaju računati na dividendu u ovoj godini, barem za sada.

Ne gledajte na dividendu
Naime, Antofagasta je objavila kako će odluka o dividendi biti donijeta ovisno o rezultatima iz izvješća u kolovozu i cijeni bakra. "U ovim teškim vremenima, smatram da investitori ne trebaju previše gledati na dividendu", izjavio je za Bloomberg glavni izvršni direktor Diego Hernandez koji je za CNBC dodao kako ne očekuje oporavak cijene bakra tijekom ove godine. Osim dividendom, investitori nemaju razloga biti zadovoljni ni izvedbom dionice na burzi. Izlistana u Londonu, dionica Antofagaste prošle je godine pala gotovo 40 posto. Tijekom ove godine dijelom se oporavila ojačavši 15 posto. Međutim, gotovo cijeli ovogodišnji oporavak jučer je izbrisan pošto je Antofagasta  tijekom trgovanja gubila i 10 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close