Ozbiljno upozorenje Njemačke: Sukob Europe i Rusije mogao bi trajati desetljećima

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2024. u 14:01
Foto: Reuters

Napori da se Rusija uključi u širu europsku sigurnosnu arhitekturu nakon hladnog rata propali su, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius u Münchenu.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je danas europske zemlje i NATO savez da se moraju pripremiti za desetljećima dug sukob s Rusijom, u govoru na münchenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Napori da se Rusija uključi u širu europsku sigurnosnu arhitekturu nakon hladnog rata propali su, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius u Münchenu.

“Svi ovi pokušaji bili su u suprotnosti sa strategijom Kremlja da ponovno uspostavi svoju dominaciju u istočnoj i srednjoj Europi.”

“Demokratska Europa s jedne, autoritarna Rusija s druge strane”

Zapadni saveznici čvrsto će stajati uz Ukrajinu “bez obzira na to koliko Vladimir Putin bude nastavio ovaj nezakonit i besmislen rat protiv suverene nacije”, dodao je.

Pistorius je naglasio da će postojati linije razdvajanja u Europi u narednim desetljećima. “Slobodna i demokratska Europa s jedne strane, autoritarna i ratnohuškačka Rusija s druge.”

Ključ sukoba bila je ponovna uspostava vojne moći NATO-a u Europi kako bi se suprotstavilo ruskoj prijetnji, rekao je. “Učinkovito odvraćanje je naše životno osiguranje”, tvrdi.

Tvrdi je da postoje tri dimenzije uspostave učinkovitog odvraćanja. “Savez mora uložiti više novca u obranu, obnoviti industrijske kapacitete za proizvodnju streljiva i pripremiti vojne snage za raspoređivanje i borbu kada je to potrebno”, objasnio je Pistorius.

Pistorius je također rekao da su bliža suradnja sa zemljama južne hemisfere i veće poštovanje prema tim zemljama potrebni kako bi se suprotstavili ruskom globalnom utjecaju. To uključuje pristanak na ugovore o izvozu naoružanja, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close