Ovo su vrste voća i povrća koje imaju najviše pesticida u 2024. godini

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2024. u 10:28
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Otkriveno je ukupno 209 pesticida na uzorcima voća i povrća.

Nedavno izvješće organizacije Environmental Working Group (EWG) otkrilo je da je čak 75% uzoraka neorganskog svježeg voća i povrća u 2024. godini sadržavalo pesticide, a neki od njih imali su posebno visoke razine.

Ovi novi podaci dio su godišnjeg izvješća o pesticidima u proizvodima koje EWG objavljuje kao vodič za potrošače. Ove godine, izvješće se temeljilo na testovima više od 47.000 uzoraka 46 različitih voća i povrća koje su proveli Ministarstvo poljoprivrede i Američka agencija za hranu i lijekove, piše Klik.hr.

EWG je koristio ove podatke kako bi sastavio popis voća i povrća s najvišim razinama potencijalno štetnih pesticida, poznat kao “Dirty Dozen”. Na ovom popisu nalaze se jagode, špinat, lisnato povrće poput kelja, raštike i gorušice, grožđe, breskve, kruške, nektarine, jabuke, ljute paprike, trešnje, borovnice i mahune.

Otkriveno je ukupno 209 pesticida na uzorcima voća i povrća, pri čemu je najveća raznolikost pesticida pronađena u kelju, raštiki i gorušici, kao i paprici i ljutim papričicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close