“Ovo bi nas moglo vratiti na početak”: Južnoafrički soj otporan je na najpopularnije cjepivo

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2021. u 10:05
Foto: Reuters

Znanstvenici trenutačno testiraju cjepivo AstraZenece na južnoafričkom soju.

Mutirani južnoafrički soj može se probiti do ljudskih stanica nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom, pokazalo je veliko istraživanje, piše Zimo.

Znanstvenici su proučavali 400 osoba koje su imale pozitivan test na koronu najmanje 14 dana nakon što su primili jednu ili obje doze cjepiva i 400 osoba koje su bile pozitivne, a nisu se prije toga cijepile.

Južnoafrički soj bio je osam puta zastupljeniji kod pozitivnih osoba koje su primile obje doze cjepiva nego kod onih koji nisu cijepljeni. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu po tim su rezultatima zaključili da je cjepivo nedostatno u borbi protiv južnoafričkog soja.

Južnoafrički soj, nazvan B.1.351, ima mutacije za koje znanstvenici strahuju kako ih ljudski imunosni sustav neće moći prepoznati ili će to prepoznavanje virusa strane imunosnom sustavu biti otežano. To znači da bi cjepiva mogla postati nedjelotvorna, kao i prirodni imunitet stečen nakon što osoba preboli koronavirus.

Pronašli smo nerazmjerno veći postotak južnoafričkog soja među cijepljenim ljudima nakon druge doze, u usporedbi s onima koji nisu primili cjepivo, kazao je istraživač Sveučilišta u Tel Avivu Adi Stern.

Britanski znanstvenici upozorili su da bi južnoafrički soj, postane li dominantan u Velikoj Britaniji, mogao zaustaviti cijepljenje i poslati zemlju na početak.

DailyMail piše da južnoafrička varijanta korone smanjuje djelotvornost cjepiva za oko 50 posto. Također, taj soj korone mogao bi biti do 60 posto zarazniji od “originalnog” soja virusa.

Znanstvenici trenutačno testiraju cjepivo AstraZenece na južnoafričkom soju.

Ipak, ako cijepite cijelu populaciju, a zatim dobijete novu varijantu koja je izbjegla cjepivo, vratit ćete se na početak, kazao je ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock.

Komentirajte prvi

New Report

Close