Otvorio se ‘pseći vrtić’, jedini takav u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2017. u 11:32
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Korist psećeg vrtića je u tome, kaže, da pas ne sjedi čitav dan sam kod kuće čekajući da se vlasnik vrati, nego provodi dan u igranju i socijalizaciji.

Odlazite na posao, uzimate ključeve od stana, a vaš se pas od uzbuđenog i veselog pretvara u razočaranog i tužnog. I sve češće po povratku kući nađete sažvakane i uništene papuče, oglodane naočale ili prevrnuto smeće. Takvi scenariji potaknuli su vlasnike pasa, supružnike Maju Hozjan i Zlatka Golubića, da počnu razmišljati o novom, gotovo nepoznatom konceptu te da otvore pseći vrtić. Jedini u glavnom gradu, ali i u zemlji,piše Večernji list.

– Psi koji se tako ponašaju boluju od separacijske anksioznosti ili straha od odvajanja i tako rješavaju odlazak vlasnika od kuće. Slušali smo i od prijatelja koji rade po devet sati i više koliki osjećaj krivnje imaju kad odlaze na posao i ostavljaju psa toliko dugo samog. Osim toga, 30.000 registriranih vlasnika pasa u Zagrebu dovoljan je razlog da se tako nešto pokrene – kaže Zlatko Golubić, jedan od inicijatora projekta.

Korist psećeg vrtića je u tome, kaže, da pas ne sjedi čitav dan sam kod kuće čekajući da se vlasnik vrati, nego provodi dan u igranju i socijalizaciji.

– Vlasniku to omogućava da bez brige ode na posao – smatra Zlatko Golubić dodajući da je usluga tzv. dog daycarea poznata i razvijena u inozemstvu. Ovaj će vrtić, koji su otvorili na Zagrebačkom velesajmu, a nazvali po svojoj kujici Xeni, raditi samo od ponedjeljka do petka od 7.30 do 18 sati. Interesa već ima, kažu supružnici, a projekt su, kažu, pokrenuli u suradnji sa Sanjom Jergović, dugogodišnjom uzgajivačicom dalmatinera. Psi će se moći igrati u 100 kvadrata zatvorenog i 300 otvorenog prostora.

– Koncept je takav da psa u vrtiću preuzme voditeljica koja će ga uvesti u prostor. Nakon stavljanja naše ogrlice s čičkom i spremanja osobnih stvari u poseban pretinac za njegove stvari, pas se uvodi u ograđeni vanjski prostor za igranje. Tamo će boraviti dovoljno dugo dok ne obavi nuždu, a onda će se pridružiti ostatku ekipe – kaže Zlatko Golubić. Osim igranja, psima će za opuštanje puštati klasiku, glazbena djela Mozarta, Beethovena, Straussa, uz prigušenu svjetlost… Broj “vrtićanaca” ograničili su te je dnevni kapacitet čuvanja – 30 pasa.

– Preuzimat ćemo samo socijalizirane pse, koji znaju red i nisu agresivni. Boravak psa u okruženju s drugim psima pomaže u njegovoj socijalizaciji, eliminira stres i probleme u ponašanju. U većini slučajeva psi koji pohađaju pseći vrtić postaju sretniji, zdraviji, mirniji i poslušniji – kaže Zlatko Golubić. Mjesečna cijena iznosit će 960 kn, a pas se može i ostaviti na pola dana za 40 kuna.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Nažalost neki ne razumiju ni ljudske ni božje zakone….Demokracija je za pametne ljude naš je narod tumači onako kako im paše….Ako želiš imati psa u gradu onda je to obveza koju treba poštivati radi drugih ljudi; ako ne želiš nitko vas se tjera da imate životinje…Ili se iseliti u selo pa imajte pasa i životinja koliko želite….

naučite ljude Božijim i ljudskim zakonima , inače se ne čudite ratovima

bolesno kao i govna koja ostaju na parkovima….

Bolesno

New Report

Close