Otvaraju se granice između Estonije, Litve i Latvije

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2020. u 21:59
Granice na Baltiku otvaraju se od 15. svibnja /SHUTTERSTOCK

Europska komisija je preporučila koordinirano ukidanje unutarnjih graničnih kontrola među članicama kada epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća.

Latvija, Litva i Estonija otvorit će granice za putovanja svojih građana između te tri države 15. svibnja i tako stvoriti baltički “putni balon” unutar Europske unije u sklopu ublažavanja restrikcija uvedenih zbog pandemije, rekli su u srijedu njihovi premijeri.

Baltičko putno područje bit će prvo takve vrste u Uniji. Većina zemalja članica EU-a ograničila je ulazak onima koji nisu njezini građani i uvela karantenu za one koji uđu u zemlju u jeku pandemije koronavirusa.

“Složili smo se da su sve tri baltičke države suzbile širenje koronavirusa i međusobno vjerujemo zdravstvenim sustavima”, napisao je u objavi na Facebooku litavski premijer Saulius Skvernlis.

Tri zemlje nisu imale više od pet novih slučajeva zaraze u utorak. Od početka pandemije Litva je zabilježila 48 smrtnih slučajeva, Latvija 17, a Estonija 55. Ljudi koji dolaze u tu regiju iz drugih zemalja morat će u samoizolaciju na 14 dana, dodao je Skvernlis.

Europska komisija je preporučila koordinirano ukidanje unutarnjih graničnih kontrola među članicama kada epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća.

Litva, Latvija i Estonija, međusobni veliki trgovinski partneri, također poduzimaju oprezne korake za otvaranje svojih gospodarstava nakon restriktivnih mjera uvedenih zbog lokalnih epidemija koronavirusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close