Otočka država suočava se s najgorom krizom u posljednjih 70 godina, više nemaju ni goriva

Autor: Mladen Miletić , 04. srpanj 2022. u 11:37
FOTO: REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Bez dovoljno novca za nabavu hrane, goriva i lijekova, zemlja u kojoj je većini stanovništva osobno vozilo nužno za preživljavanje – bačena je na koljena te je tako prisiljena obratiti se za pomoć Međunarodnom monetarnom fondu koji je u četvrtak započeo rundu pregovora o 2,5 milijardi dolara pomoći.

Kanchana Wijesekera, ministar energetike Šri Lanke, objavio je u nedjelju da zemlja više nema goriva ni za cijeli dan redovnih potreba njene ekonomije i stanovništva. A sljedeća dostava brodom tek je za više od dva tjedna. Već prošloga tjedna država je zabranila prodaju benzina i dizela za neesencijalna vozila budući da ne uspijeva više pokriti troškove uvoza goriva, hrane i lijekova.

FOTO: REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Wijesekera je također priznao i da je u spremnicima ostalo svega 12.774 tona dizela i 4.061 tona benzina, prenosi BBC.

“A sljedeća je isporuka tek 22. i 23. srpnja.”. No, i kad dođe, upozorava ministar, država nema dovoljno novca za platiti naručenu količinu goriva i sirove nafte. Središnja banka Šri Lanke ima svega 125 milijuna dolara za trošak nabave goriva, daleko manje od potrebnih 587 milijuna dolara koliko se inače plaća redovna dostava. Nimalo ohrabrujuće u trenutku kad sedmero dobavljača još čekaju da im Šri Lanka plati 800 milijuna dolara zaostalih dugovanja.

FOTO: REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Šri Lanka je već zabranila na tjedan dana prodaju goriva vlasnicima privatnih vozila kao prva zemlja koja se odlučila na tako drastične korake u ovoj krizi i prva koja je to učinila još od naftne krize sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Uslijed nestašice deviza kojima bi platila osnovna dobra, nacija od 22 milijuna stanovnika suočava se tako s najtežom gospodarskom krizom od stjecanja neovisnosti od britanske krune 1948. Bez dovoljno novca za nabavu hrane, goriva i lijekova, zemlja u kojoj je većini stanovništva osobno vozilo nužno za preživljavanje – bačena je na koljena te je tako prisiljena obratiti se za pomoć Međunarodnom monetarnom fondu koji je u četvrtak započeo rundu pregovora o 2,5 milijardi dolara pomoći. Također, državni dužnosnici obratili su se za pomoć Rusiji i Kataru kako bi osigurali stanovništvu jeftinije gorivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close