Osobna potrošnja poduprla američki rast

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. listopad 2012. u 17:13
Ilustracija

Bruto domaći proizvod porastao je u trećem tromjesečju za 2,0 posto u odnosu na isto razdoblje lani

Američki gospodarski rast ubrzao je u trećem tromjesečju zahvaljujući snažnom povećanjju osobne potrošnje koja je neutralizirala prvo smanjenje ulaganja kompanija u više od godinu dana.
Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju za 2,0 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavilo je u petak ministarstvo trgovine. U prethodna tri mjeseca uvećan je za 1,3 posto.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters procijenili su rast na 1,9 posto. Potrošači su pred kraj tromjesečja pojačano krenuli u šoping, kupujući široku lepezu proizvoda, pa je osobna potrošnja porasla dva posto, nakon 1,5-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. Strah od fiskalnih problema na kraju ove i početku iduće godine nagrizli su pak potrošnju kompanija koja je u trećem tromjesečju pala 1,3 posto. To je njezin prvi pad od prvog tromjesečja 2011.

Automatsko povećanje poreza i rezanje državne potrošnje, koje bi prema zakonima iz mandata predsjednika Georgea W. Busha trebalo biti aktivirano krajem ove odnosno početkom iduće godine analitičari nazivaju 'fiskalnom liticom', sugerirajući da bi moglo gurnuti SAD u recesiju i lišiti gospodarstvo 600 milijardi dolara fiskalnih poticaja. Kongres ima vremena do 1. siječnja iduće godine da postigne dogovor o premošćivanju tog ponora i o podizanju plafona za državno zaduživanje kako bi SAD mogao uredno podmirivati svoje obveze prema kreditorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close